НОВИНИ

Призиви и предупреждения срещу война в Ливан

Напрежение между Израел и Хизбула

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:28, 30.07.2024 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Бейрут Ливан Израел експлозия Хизбула
Снимка: БТА
Слушай новината

Мощна експлозия разтърси южните предградия на ливанската столица Бейрут - крепост на проиранската групировка Хизбула, съобщава източник на Ройтерс. Отговорност пое израелската армия.

Мишена е бил командир на Хизбула, съдбата му засега не е ясна. По-рано един израелски цивилен загина при ракетен обстрел от Ливан.

Инцидентът нагнети допълнително напрежението около очаквания израелски отговор на удара с 12 жертви срещу град на окупираните Голански възвишения.

Съединените щати са начело в дипломатическите усилия за избягване на широкомащабен конфликт.

Великобритания посъветва гражданите си да напуснат Ливан заради риск от ескалация.

10 ракети са били изстреляни днес от Ливан срещу Израел, една от тях е поразила кибуц, където е загинал 30-годишен мъж, съобщи израелската страна. През изминалата нощ израелската армия е поразила десетина обекти на Хизбула в Южен Ливан.

Проиранската групировка потвърди израелските съобщения за един убит. Хизбула твърди, че е прогонила със стрелба израелски самолети, преминали звуковата бариера в небето на Ливан. Израелската армия няма данни за такъв инцидент.

По-рано премиерът Нетаняху заплаши със "суров отговор" на ракетния обстрел с 12 жертви срещу град на окупираните Голански възвишения. От Китай италианският премиер Джорджа Мелони призова израелската държава да не пада "в капана" на отмъщението.

"Трябва да продължим да изпращаме послания за умереност на този етап. Китай може да играе много важна роля в този процес с оглед на силните връзки с Иран и Саудитска Арабия. Със сигурност в усилията за нормализиране на отношенията, особено между арабските страни и Израел, Китай е много важен фактор", заяви премиерът на Италия Джорджа Мелони.

В телефонен разговор с френския лидер Еманюел Макрон новият ирански президент Масуд Пезешкиан е предупредил за сериозни последици при нападение на Израел срещу Ливан. Във Филипините американският министър на отбраната Лойд Остин изрази увереност, че пълномащабна война в района не е неизбежна.

"Виждаме редица действия по северната граница на Израел и оставаме разтревожени за риска от ескалация в пълномащабна война. Не смятам обаче, че това е неизбежно, предпочитаме дипломатическо решение", допълни Лойд Остин, министър на отбраната на САЩ.

Хизбула отхвърли призивите на неназовани международни посредници да не отговаря на наказателен удар на Израел.

Дипломати се надяват израелската държава да не атакува центровете на групировката в южните предградия на Бейрут или ключова инфраструктура. Надеждата е, че при ограничен израелски отговор отмъщението на Хизбула може да бъде избегнато, твърдят източници на Ройтерс.

Тази седмица някои полети на международното летище в Бейрут са отменени или отложени заради високото напрежение в района.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция издържа японския тест и по пътя към четвъртфиналите
Франция издържа японския тест и по пътя към четвъртфиналите
Не е отхвърлена версията за умишлен палеж след взрива край Елин Пелин
Не е отхвърлена версията за умишлен палеж след взрива край Елин Пелин