НОВИНИ

Франция откри участието си в Париж с обрат

„Петлите“ не убедиха, но се справиха с Бразилия на старта във френската столица

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
20:25, 27.07.2024
Чете се за: 03:05 мин.
Спорт
франция бразилия баскетбол
Снимка: FIBA
Слушай новината

Френският национален отбор постави успешно начало на олимпийския турнир за мъже на Игрите в Париж. Настоящите вицешампиони се наложиха над Бразилия със 78:66 в мач от първия кръг в група Б, който се изигра на закрития стадион "Пиер Мороа" в Лил. Съставът на Венсан Коле изпитваше затруднения, особено през първото полувреме, но впоследствие намери себе си и преодоля баскетболистите на Александър Петрович.

На 30 юли (вторник) французите ще имат за съперник Япония, докато бразилците ще играят с Германия.

Марселиньо Уерташ, Леонардо Майндъл и Ги Сантош бяха в основата на по-стабилния старт на бразилците. Проблемите в офанзивен план преследваха домакините на Игрите до известна степен, а силното включване от пейката на Кристиано Фелисио вдъхнови гостите да се откъснат с 8 точки в края на дебютния период.

Двата отбора действаха доста сковано в нападение за начало на втората част. Французите най-сетне загатнаха за своята мощ и погледнаха смело към обрата чрез Виктор Уембаняма и Никола Батум. Солови изпълнения на Урташ, Сантош и Майндъл се погрижиха бразилците да влязат отново в релси, но Еван Фурние напомни за точния си мерник зад дъгата и помогна на „петлите“ да се приберат в съблекалнята при 39:36 в своя полза.

Актуалните вицешампиони стартираха по-силно и второто полувреме, когато заложиха на Руди Гобер и Батум, както и на по-добро лице в дефанзивен план, за да намерят пътя и към първа двуцифрена разлика. „Кариоките“ трудно намираха начин да отвърнат на удара и европейците се добраха до преднина от 12 точки след 30 минути игра.

Южноамериканците отказаха да се предадат в заключителната четвърт, тъй като настроиха мерника зад дъгата и стопиха значителна част от своето изоставане. Последва светкавична реакция от страна на Франк Нтиликина и Батум, които възстановиха двуцифреното преимущество на французите. Два бързи коша на Фелисио оставиха живи бразилските надежди, но Батум за пореден път затвърди ролята си на лидер и с точен снаряд отвъд дъгата подпечата победата на „петлите“ в последните 2 минути.

Виктор Уембаняма (9 борби) и Никола Батум (5 овладени под двата ринга топки) се разписаха с по 19 точки за актуалните вицеолимпийски шампиони.

Леонардо Майндъл (5 борби) и Кристиано Фелисио (6 овладени под двата ринга топки) отговориха с по 14 точки за южноамериканците. Марселиньо Уерташ завърши с 11 и 5 асистенции.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Японка спечели златото в категория до 48 кг в турнира по джудо
Японка спечели златото в категория до 48 кг в турнира по джудо