НОВИНИ

Възторг и възмущение след откриването на Летните олимпийски игри в Париж

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:32, 27.07.2024
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Церемония като никоя друга - това ни предложи Париж по време на откриването на 33-ите Летни олимпийски игри. Исторически препратки, звездната поява на Селин Дион и парад на нациите, какъвто не бяхме виждали. Спектакълът обаче предизвика полярни мнения - дали провокациите в него в случая са изкуство и част от духа на Париж или са част от така наречената нова политкоректност?

Ето какво видяхме в четирите часа накратко:

Легендата на френския футбол Зинедин Зидан носи олимпийския огън. Група деца го взимат и го отнасят в парижките катакомби, където ненадейно попада в ръцете а мистериозен факлоносец. Начало, което обещаваше да разкаже една вълнуваща история.

Париж като декор на една безпрецедентна по сложността си церемония по откриване на Олимпийски игри. За първи път най-големият спортен форум започна не на стадион, а по поречието на река Сена и най-знаковите забележителности във френската столица. 300 000 зрители на място и милиони пред екраните. И едно послание "широко отворени игри", в които атлетите и зрителите бяха по-близо едни до други отвсякога.

6-километрово трасе, което атлетите от 206-те делегации преминаха на лодки. От моста Аустерлиц, до площад "Трокадеро", до Айфеловата кула. Смела идея, която не беше помрачена дори от проливния дъжд, който се изливаше над Париж. По време на парада на нациите се роди и първият гаф - Южна Корея беше обявена като Северна Корея.

Церемонията беше разделена на 12 сегмента, като всеки от тях имаше специално послание - от идеята за единство, братство, културно многообразие до призиви за мир.

Не липсваха и провокативни елементи, които мнозина нарекоха "насилствен опит за налагане на либерални идеи". Организаторите обаче казват - посланието ни е, че тук всеки е добре дошъл и церемонията е не е имала за цел да подкопава морала или да шокира хората.

С напредването на нощта дойде време и за кулминацията. Проливният дъжд обаче попречи на олимпийския флаг да се развее, а оказа се - той беше поставен и наобратно.

Финалните и най-емоционални минути ни върнаха в началото - към Зидан, който отново пое щафетата с огъня, само за да я предаде на други легенди - Рафаел Надал, Серена Уилямс, Карл Люис. Запалването на огъня пред Лувъра беше поверено на лекоатлетката Мари-Жозе Перек и от джудиста Теди Ринер.

Но преди да приключи церемонията, видхяме най-знаковия момент - Селин Дион, която за първи път излезе на сцена след като призна, че страда от нелечима болест. Канадската певица показа на милиардите зрители, че талантът ѝ е все така силен. Емоциите бяха огромни както за нея, така и за всички, които видяха триумфалното ѝ завръщане.

Снимки: БНТ, БТА, БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция откри участието си в Париж с обрат
Франция откри участието си в Париж с обрат