НОВИНИ

Павела Митова: Не смятам, че съдебната реформа е това, което ще обедини партиите

"Има такъв народ" остават на позицията си за експертен кабинет с третия мандат

bnt avatar logo
от БНТ
18:40, 27.07.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

"Това, което предлагаме за третия мандат, е същото, което предлагахме и в 49-ото НС - експертен кабинет", заяви в "Говори сега" депутатът от "Има такъв народ" Павела Митова.

Държавническото поведение трябва да излезе на преден план, коментира тя.

"Всички политически субекти говорят за обединение около общите теми и впоследствие наблюдаваме как можем да работим заедно по определени законодателни инициативи, в същото време отказваме да реализираме по-широка подкрепа на един експертен кабинет".

Павела Митова не смята, че съдебната реформа е основното нещо, което ще обедини партиите - във всяка сфера имало теми, които могат да го направят.

От думите ѝ стана ясно, че ИТН принципно са съгласни с решението на Конституционния съд относно последните промени в основния закон. Според партията правомощията на главния прокурор трябва да се ограничат през закона за съдебната власт, поради което ще внесат отново подобно предложение в парламента.

"Конституционният съд, който беше една от малкото институции, на които можеше да се разчита в България, също е овладян политически. С двете последни назначения влизаме в един конфликт на интереси, които законодателят не е предвидил. Г-жа Десислава Атанасова трябваше да гласува дали са противоконституционни текстове, на които тя самата е вносител".

Според Митова ПП-ДБ са изиграни от бившите си партньори в сглобката, защото в момента от съдебната реформа остават само текстовете, изгодни на ГЕРБ и ДПС.

Ако ИТН вземат третия мандат, ще разговарят с всички формации и ще изложат вижданията си за експертен кабинет - първо приоритетите, после постовете.

"Основният проблем на предходни управления и разговори - наблюдавахме поведение, в което всеки се опитва първоначално да разпарчетоса властта на кутийки, които трябва да запълни със собствените си имена, а впоследствие да говори за политики", каза Павела Митова.

Вижте разговора във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бокс - Радослав Росенов, 1/16-финал (ВИДЕО)
Бокс - Радослав Росенов, 1/16-финал (ВИДЕО)
Пожар избухна край Гребната база в Пловдив
Пожар избухна край Гребната база в Пловдив