НОВИНИ

Сигурността на откриването на Олимпиадата - справиха ли се домакините от Франция?

Български полицаи също охраняват спортното събитие

сигурността откриването олимпиадата справиха домакините франция
bnt avatar logo
от БНТ
16:49, 27.07.2024
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж премина без проблеми за сигурността въпреки напрежението, което се създаде по-рано през деня от четирите координирани атаки по транспортната мрежа на бързите влакове във Франция.

За сигурността на мащабната церемония, която за първи път в историята се проведе извън стадион, отговаряха близо 45 000 полицаи и военни. Част от задачите им бяха да патрулират улиците на Париж, да организират пропускателните пунктове към Сена и да проверяват личните документи и багажа на всеки зрител на церемонията.

В помощ на френската полиция се включиха и български полицаи. Сред тях бяха кучето Дарк и неговият треньор Богдан Димитров от ГДБОП. Те участваха в претърсването за експлозиви по трибуните и лодките, които бяха използвани за мащабното събитие.

"Нашето сътрудничество с Франция е дългогодишно, благодарение на вътрешния министър и на целия екип се стигна до нашето участие и оказване на подкрепа на колегите в нелеката задача на това грандиозно мероприятие. Към момента имаме 21 служители, които ще ротираме и ще подпомогнем и Параолимпийските игри", каза комисар Младен Благоев.

Български полицаи работят от две седмици както по опазване на сигурността във френската столица, така и по френско-испанската граница.

По-рано вчера, координираните атаки над бързите влакове оставиха блокирани хиляди хора, решили да напуснат Париж.

По данни на железопътната компания SNCF от днес влаковете към източната част на Франция вече се движат нормално. Тези към атлантическото крайбрежие и северната част на страната обаче продължават да са с нарушен трафик и този уикенд.

Причините за атаката над транспортната мрежа все още се изясняват, а прокуратурата на Париж вече се сезира по случая.

Междувременно ограничителните мерки в града заради церемонията по откриването на Олимпийските игри отпадат. Пешеходците и велосипедистите вече няма нужда да представят QR код, за да се разходят по бреговете на Сена. Остават ограниченията само за шофьорите, които трябва да покажат пропуск за зоните около основните спортни съоръжения.

Така, след края на церемонията по откриването на Париж 2024, градът е готов за спортната част от програмата на игрите. За подсигуряването на сигурността им, участие ще вземат общо 1800 чуждестранни полицаи.

Репортер: Михаил Иванов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия пречупи Бразилия в дербито от първия кръг на волейболния турнир
Италия пречупи Бразилия в дербито от първия кръг на волейболния турнир
Убедителни победи за Джокович и Алкарас на старта на Олимпийския тенис турнир
Убедителни победи за Джокович и Алкарас на старта на Олимпийския тенис турнир