НОВИНИ

Хиляди зрители съпреживяха житието на "Рилския пустинник" в опера пред храма (СНИМКИ)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
11:08, 27.07.2024
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

"Радостни сме, че след като през пролетта на миналата година музикалната поема "Рилският пустинник" беше представена за първи път на сцената на Софийската опера и балет, днес и в следващите дни тя ще бъде изпълнена вече и на открита сцена, тук, на площада, който носи името на нашия патриаршески катедрален храм-паметник "Свети Александър Невски" – катедралата на българските патриарси от най-ново време и символ на нашето освобождение", това каза българският патриарх Даниил преди началото на премиерата на музикалната поема "Рилският пустинник" снощи.

Над 1000 зрители аплодираха бурно поредният монументален спектакъл на открито на Софийската опира и балет с режисьор и сценограф акад. Пламен Карталов. Композитор на постановката е отец Кирил Попов.

В тази музикална поема написана от Тихомир Павлов се проследяват житейските стъпки и страдания на Иван Рилски и бяха чути много негови свети напътствия. В ролята на младия рилски пустинник видяхме баритона Атанас Младенов, а по-късните му години пресъздава актьорът Ириней Константинов.

Делото на св. Иван Рилски, който никога не е унивал пред трудностите да бъде вдъхновение за всички хора днес пожела отец Кирил Попов.

По решение на Светия синод тази духовна музикална поема се посвещава на 100-годишнината от освещаването на храм паметника "Св. Александър Невски".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиан Василев се класира за четвъртфиналите на скиф
Кристиан Василев се класира за четвъртфиналите на скиф
Проливен дъжд отложи състезанията по скейтборд за мъже в Париж
Проливен дъжд отложи състезанията по скейтборд за мъже в Париж