НОВИНИ

Житието на Иван Рилски "оживява" в опера пред храма

Пространството пред катедралата "Александър Невски" ще бъде сцена на спектакъла "Рилският пустинник"

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
21:46, 25.07.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Житието на Иван Рилски "оживява" в опера пред храма
Слушай новината

Пространството пред катедралата "Александър Невски" ще бъде сцена на спектакъла "Рилският пустинник". Премиерата е утре вечер.

Очаква се на нея да присъства патриарх Даниил и още 1200 гости. Композитор на музикалната поема, която разказва за Иван Рилски, е отец Кирил Попов. Режисьор и сценограф е Пламен Карталов, диригент - старозагорският митрополит Киприан.

Снимки: БТА

Пещерата на св. Иван Рилски ще оживее утре вечер пред храм паметника "Александър Невски" с грандиозния спектакъл "Рилският пустинник". Българският патриарх Даниил и над 1200 зрители се очакват на премиерата. Режисьор и сценограф на музикалната поема е акад. Пламен Карталов, композитор отец Кирил Попов, а диригент старозагорският митрополит Киприан

Икона в Рилския манастир, изобразяваща срещата между свети Иван Рилски и цар Петър е вдъхновила акад. Карталов за декора на тази негова поредна монументална постановка на открито с артистите и хора на софийската опера.

"Нашето дело е едно църковно-просветителско дело, с което искаме да обърнем внимание към небесния покровител на България св. Йоан Рилски, за да могат повече хора да се докоснат и да разберат кой е нашият светец", каза акад. Пламен Карталов - директор на Софийската опера и балет.

В тази музикална поема написана от Тихомир Павлов се проследяват житейските стъпки и страдания на Иван Рилски и ще бъдат чути много негови свети напътствия. В ролята на младия рилски пустинник ще видим баритона Атанас Младенов, а по-късните му години пресъздава актьорът Ириней Константинов. Делото на св.Иван Рилски, който никога не е унивал пред трудностите да бъде вдъхновение за всички хора днес пожела отец Кирил Попов.

"По решение на Светия синод, тази духовна музикална поема се посвещава на 100 годишнината от освещаването на храм паметника "Св. Александър Невски", заяви отец Кирил Попов - композитор.

Негово високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан ще дирижира спектакъла утре и в събота, а в неделя маестро Жорж Димитров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Васил Терзиев изпрати три аварийни екипа в Елин Пелин
Васил Терзиев изпрати три аварийни екипа в Елин Пелин