НОВИНИ

Антон Кутев: Мотивите в решението на Конституционния съд са политически

Президентската република е клише, коментира той

bnt avatar logo
от БНТ
09:51, 27.07.2024
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

"Мотивите в решението на Конституционния съд не са юридически, а политически и това си пролича", заяви в "Денят започва с Георги Любенов" Антон Кутев - говорител на служебните правителства на Стефан Янев и Гълъб Донев.

"Има два недостатъка - ЕК ни похвали за съдебната реформа, която те отмениха. През цялото време имах съмнение дали разделянето на ВСС е реална съдебна реформа, но все пак имаше някакъв опит за контрол над главния прокурор, опити в правилната насока, за които Европа ни похвали. Това, което хората искаха, не го направиха, а това, което западняците искаха, го направиха наобратно".

Според Кутев в случая КС е използвал "стар юридически трик" - процесът може да е правилен, но трябва да се реши през Велико народно събрание.

"КС беше един от малкото неполитизирани и некомпрометирани органи. В момента с това решение според мен е дълбоко компрометиран. За българина не остава друг начин, освен да търси пълната промяна".

Посочи, че политиците у нас имат изключително ниски рейтинги и заради неодобрението на обществото няма как да съставят стабилно управление.

За много хора президентската република е краят на политическата безизходица, каза Кутев. Според него обаче има и други варианти.

"Президентската република е клише и тук стоят много въпроси - може ли този президент, който е бил досега, да се кандидатира - най-вероятно няма да може. Тоест - тази президентска република не може да стане с Радев. Друг е въпросът е дали да има еднокамарен, двукамарен парламент и т.н."

Ако през октомври съставянето на правителство се провали за пореден път, ще се стигне до пренареждане на цялата система - с нови партии и нови играчи, коментира той. Според Антон Кутев Димитър Главчев ще остане премиер и в следващото служебно правителство.

"Не съм сигурен, че президентът има кой знае какъв интерес да съставя свое правителство".

Правителството умишлено заобикаля Конституцията и президента с кандидатурата на Николай Ненчев за посланик в Украйна, каза още Антон Кутев. Според него Румен Радев не е трябвало да си мълчи по въпроса, за да е ясно кой носи отговорност за това назначение.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емоциите и очакванията на българските знаменосци за Игрите в Париж (ВИДЕО)
Емоциите и очакванията на българските знаменосци за Игрите в Париж (ВИДЕО)
Добро утро, Париж! - 27.07.2024 г. (ВИДЕО)
Добро утро, Париж! - 27.07.2024 г. (ВИДЕО)