НОВИНИ

Трети ден на взривове край Елин Пелин, достъпът до складовете още е невъзможен (ОБЗОР)

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
19:07, 27.07.2024
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

На третия ден след първата експлозия в складовете за пиротехника край Елин Пелин почина 20-годишната Кристина, която беше настанена в "Пирогов" в изключително тежко състояние, с 85% изгаряния. Тя е втората жертва на жестокия инцидент - баща ѝ също загина след взривовете. Двама души все още са в неизвестност.

Достъпът до складовете продължава да е невъзможен.

"Тази нощ душата на Криси отиде при татко ѝ"... така започва емоционалната публикация на майката на 20-годишната Кристина Шишкова, която въпреки усилията на лекарите издъхна в "Пирогов". Баща ѝ - преподавателят в Минно-геоложкия университет доц. Петър Шишков почина ден по-рано. Двамата бяха с тежки наранявания. Във фаталната вечер те са били заедно с още един 60-годишен мъж и 22-годишния син на собственика на избухналия склад. Приготвяли пиротехническа конфигурация за сватбено тържество.

"Там подготвят нещо, някакви фойерверки, там става грешката, там става взривът. Ударната вълна изхвърля дъщерята, бащата също, той даже е помагал там и охраната докато ги качат там, идват автомобили, качват ги и тях. Интересното е че имаше едно момче свидетел, което е било в този или съседен бус отвън, то не е видял, той е чул взрива само и се спасява сам. Побягва през нивите и се спасява момчето", казва Валентин Радев, експерт по взривове и бивш вътрешен министър.

В "Денят започва с Георги Любенов" Валентин Радев, който е един от малцината, влезли в складовете след взрива разказа, че по време на експлозията там е имало общо 6 души. Според неговата версия несъобразено облекло и последвала искра от създалото се статично електричество може да е причината за първия взрив.

"Нещо, което не е предвидено, нещо, което е екстраординарно, рядко се случва, не са с подходящи обувки, пипат нещо - статично електричество - взривява се и така".

Версията за статично електричество изрази и експертът по боеприпаси Найден Илиев, като подчерта, че това е и причината фойерверките да се изработват ръчно.

"Самите производители на фойерверки знаят, че ако се произвеждат самите фойерверки с машини, това ще доведе до такава авария, благодарение на статичното електричество. Собственикът, доколкото го познавам, е изключително педентичен. Сам за себе си винаги е искал да отговори на изикванията, които са заложени в законите и нормативната уредба. В тази фирма 100% не работят лаици".

След като ударната вълна отнася покривната конструкция на първото хале. Едно след друго се взривяват и останалите. Заради по-далечно отстояние склад номер 6 остава незасегнат.

Радев категорично отрече в складовете да има боеприпаси.

"Складът, който се взриви, е с пиротехника. Това не са взривни вещества, няма снаряди и най-голямата опасност са пожарите".

Преди да влязат в складовете със специалните машини "пустинни котки", се оказало, че има пречка.

"Там, между другото, дойде и хубаво, че дойде, министърът на енергетиката. Той ни каза: аз не знаех, че там минава газопровод, собственикът знаеше само. Та спряхме газта, тя дълго време ни пречеше да влезем", каза Валентин Радев.

Складът в момента не се облива с вода, внимава се да не се унищожат и улики.

"Не е започнало разследването, едва когато ние влезем вътре - на по-късен етап ще стане и това. Разследването приключи в съседни обекти, които бяха засегнати", каза старши комисар Георги Иванов, директор на столичната пожарна.

Очаква се следователите да имат достъп до склада най-рано в началото на следващата седмица.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десислава Ангелова пред БНТ: Емоцията е невероятна (ВИДЕО)
Десислава Ангелова пред БНТ: Емоцията е невероятна (ВИДЕО)
Нестеров и Милев загубиха финала на двойки на "Чаланджър" турнир във Верона
Нестеров и Милев загубиха финала на двойки на "Чаланджър" турнир във Верона