НОВИНИ

От "шамар" до "хубав ден за демокрацията" - реакциите след решението на Конституционния съд

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:57, 27.07.2024
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Решение номер 13 на Конституционния съд предизвика буря от политически коментари. Според част от тях то може да предизвика и фатални политически последици.

От "Да, България" припомниха, че само преди дни Европейската комисия е дала положителна оценка на точно тези конституционни промени.

"Реалностите са, че това не е решение на Конституционния съд. Това е решение на двама души. Единият се казва Делян Пеевски, днес, между другото, има рожден ден. И това, което направиха вчера конституционните съдии, беше подарък за рождения му ден. Вторият човек е също много интересен. Това е шефът на ВАС - г-н Чолаков. Това не е шамар за нас. Това е шамар за конституционните съдии и удар срещу България. Не мога да си обясня как тези съдии ще го обяснят на децата си", коментира Ивайло Мирчев.

Бившият говорител на две служебни правителства и бивш президентски съветник Антон Кутев критикува Конституционния съд както за отменената "съдебна реформа", така и за оставените в сила текстове, които променят начина, по който се назначават служебния премиер и правителство.

"Въпреки че става дума за Конституционен съд, според мен мотивите на това решение не са дълбоко юридически, а са политически. Огромната част от хората съм убеден, че подкрепят варианта, в който служебните правителства работят нормално и не бяха осакатени. Това, което хората искаха, не го направиха, а това, което западняците искаха, го направиха наобратно. Тоест, в резултата от цялата работа, вероятно освен Десислава Атанасова, няма да има друг доволен. Защото нито хората, нито чужденците са доволни в момента".

Въпреки че Конституционният съд уважи точно искането за отмяна на промените в глава "Съдебна власт", под което лидерът на "Възраждане" се е подписал, Костадин Костадинов също се оказа остър критик на решение номер 13.

"С вчерашното решение КС се делигитимира окончателно. Той показа, че е орган, който работи в частна полза. Че е частна собственост, собственост на Пеевски. Видя се, че Белазелков - кандидатът на ПП-ДБ гласува заедно с Десислава Атанасова, която беше против уж едни-други. Самите те, особено Атанасова, гласува в пълен конфликт на интереси, защото тя гласува по текстове, за които е гласувала в парламента", каза Костадинов.

От "Има такъв народ" смятат решението на Конституционния съд за правилно, но казват, че чрез Закона за съдебната власт трябва да бъдат ограничени правомощията на главния прокурор.

"Ние отново ще поискаме да се гледа Законът за съдебната власт, за да можем да парираме възможностите на главния прокурор да се изживява като вожд на вождовете", посочи Павела Митова, народен представител от ПГ на ИТН.

Не с политически, а с юридически аргументи в предаването "Говори сега" проф. Георги Близнашки обясни правилността на решението на Конституционния съд.

"Загасиха пожара, който беше обхванал глава шеста на Конституцията, ако използваме метафората, която тези дни се налага на общественото внимание. В този смисъл вчерашният ден беше един хубав ден за демокрацията. Отразена беше най-мощната атака срещу Конституцията от 1991 година досега".

Според Близнашки подобни промени могат да бъдат правени единствено от Велико народно събрание и Конституционният съд няма друг избор, освен да отмени текстовете за съдебната реформа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Неделчев загуби финала на двойки на турнира по тенис в Порто
Николай Неделчев загуби финала на двойки на турнира по тенис в Порто
Олимпийското село е най-космополитното село в света (ВИДЕО)
Олимпийското село е най-космополитното село в света (ВИДЕО)