НОВИНИ

Франция се добра до точка срещу Египет в последната секунда на турнира по хандбал при мъжете

Дания, Норвегия, Хърватия, Словения и Испания спечелиха своите мачове

Национален отбор по хандбал на Франция за мъже
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
01:21, 01.08.2024
Чете се за: 05:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Людовик Фабрегас спаси домакините от Франция с трето поредно поражение на олимпийския турнир по хандбал за мъже, след като негов гол в последните секунди оформи крайното 26:26 (11:15) срещу Египет.

Това е първа точка в група В на турнира за олимпийските шампиони, които вече са извън сметките за първите две места, но все още могат да се класират на четвъртфиналите, ако победят Унгария и Аржентина по-нататък. До края на предварителните групи всеки отбор има да изиграе по още два мача.

Подкрепяна от домакинската си публика, Франция започна добре мача, използвайки по най-добрия начин атаките си. Седем минути след началото на мача те откриха преднина с 4:2 и се надяваха да продължат по същия начин, опитвайки се да избегнат първата си серия от три загуби на Олимпиийски игри след Атланта 1996 година. Египтяните започнаха обаче уверено и показаха, че неслучайно са спечелили първата среща с Унгария. Техният вратар Мохамед Али направи поредица от спасявания, а Яхия Омар започна мача с три гола, за да завърши с осем в крайна сметка.

Втората част беше трудна за французите, които в голяма част трябваше да гонят равенството. Египет поведе с 26:24 три минути и половина преди края. Но Дика Мем скоро намали разликата и в оставащото време и двете страни пропуснаха шансовете си, преди Фабрегас да отбележи точно преди последния сигнал.

Много убедителна победа постигна Дания срещу Аржентина 38:27 (19:14). Аржентина претърпя две загуби срещу Норвегия и Унгария, допускайки общо 71 гола в тези срещи. Южноамериканците бяха подложени на натиск, но въпреки че се бориха здраво, не успяха да спрат мощната датска атака. Скандинавският отбор беше подпомогнат от някои отлични индивидуални изпълнения. По-специално Матиас Гидсел беше превъзходен, реализирайки всичките си 13 опита и увеличи резултата си в турнира до 32 гола. Вратарят Емил Нилсен се открои със своите 16 спасявания, а Симон Питлик и Расмус Лауге също допринесоха за победата, завършили мача с по пет попадения.

Другият фаворит от Северна Европа – Норвегия, постигна труден успех с 26:25 над Унгария. Крилото Александер Блонц вкара 9 гола за успеха, който дойде след обрат. До почивката унгарците водеха с 13:11, но после наказанията си казаха думата и те отстъпиха. Така в класирането водят Дания (плюс 22 гола) и Норвегия (плюс 11) с по 6 точки, пред Египет – 3, Унгария – 2, Франция – 1 и Аржентина – 0.

В група А вече няма отбор без загуба, след като Хърватия беше категорична над Германия – 31:26 (13:11). Германците бяха с два успеха в първите си две срещи, но историята им с този противник не е никак в тяхна полза. Двата отбора се срещнаха два пъти през 2024 г. и двата пъти Хърватия излезе победител - 30:24 на европейското първенство и с 33:30 на Олимпийския квалификационен турнир. Хърватите влязоха в мача след поражение от Словения, поведоха в началото, но след това германците обърнаха хода на двубоя. Постепенно тимът на Хърватия по-правилно подреди тактиката си. Тъй като 22-годишният вратар Доминик Кузманович продължи да прави важни спасявания, завършвайки с 12 спрени удара и 30% ефективност на спасяванията, Хърватия направи достатъчно в последните минути, за да овладее преднината си и да разбие защитата на Германия – 31:26. Иван Мартинович вкара девет гола, а Домагой Дувняк – 5.

Странно или не, Словения показа много солидна игра и успя да се наложи със силно второ полувреме над Швеция – 29:24 с 10 гола на Блаж Янц. Словенците имаха повече наказания, но това не ги спря.

В третата среща от потока Испания преодоля Япония с 37:33 (20:18). 6 гола за победителите вкара Каулди Одриосола, а по 7 за японците реализираха Наоки Фуджисака и Косуке Ясихира.

Така в класирането четири отбора са с по 4 точки, подредени според головата разлика: Германия (плюс 9), Хърватия (плюс 4), Испания (плюс 4), Словения (плюс 4). Швеция има две, а Япония – без актив.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионът САЩ победи драматично Сърбия на волейболния турнир при жените
Шампионът САЩ победи драматично Сърбия на волейболния турнир при жените