НОВИНИ

Французин популяризира българския винен сорт мавруд

bnt avatar logo
от БНТ
08:40, 29.05.2022
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Да популяризира традиционния български сорт мавруд като запазена марка за България - с тази задача се е захванал един французин у нас. Преди години Гий Лабейри избира да живее в Ново село край Пловдив, където създава голям лозов масив само от мавруд. Французинът има свое разбиране как държавата може да помогне на туристическия бранш.

Повече от 10 години Гий Лабейри организира винени турове за французи, за да има показва красотата на България, която е избрал за втора родина. Ковид пандемията обаче спира потока от хора край шатото в покрайнините на Ново село. Надявал се, че това лято групите ще се завърнат.

"Очаквахме една добра година, но войната започна заради погрешното представяне на истинската ситуация във Франция, хората мислят, че ние сме близо до Украйна и по Черноморието падат бомби затова и тази година французите няма да дойдат тук, в България. Това е катастрофа", каза Ги Лабейри.

За да оцелее бизнесът, двойката се ориентира към местните туристи. Според Гий Лабейри българите започват да преоткриват страната като посещават по-малките населени места. Наблюденията му са, че 70% от хората нямат познания за вината.

"За мен маврудът е гроздето на България. Правителството помага по някакъв начин, но не достатъчно. Дори не става въпрос за пари. Трябва да се направи стратегия и мисля, че това ще бъде най-доброто решение в перспектива. Ние трябва да изберем едно-две неща, които да промотираме, а не като цяло дестинацията България. Например, винен туризъм, балнео и спа туризъм", каза Ги Лабейри.

Скъпите цени на горивата пък са пречка пред хората да пътуват на по-дълги ваканции. Затова туристическите агенции могат да се преориентират към бавния туризъм, свързан с преживявания и дегустации на вино и местни храни, смята французинът.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карло Анчелоти: Фантастичен клуб с много качествен отбор
Карло Анчелоти: Фантастичен клуб с много качествен отбор
Суша в Испания: Национален парк се превръща в пустиня
Суша в Испания: Национален парк се превръща в пустиня