НОВИНИ

Френският парламент одобри окончателно закона за имиграцията

Министърът на здравеопазването подаде оставка

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:32, 20.12.2023 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Спорен закон за имиграцията предизвика вълнения и оставки във Франция. Френският парламент одобри окончателно по-строги разпоредби за чужденците. Текстът беше подкрепен с гласовете на крайнодесните и предизвика разрив сред управляващите.

След 18 месеца спорове френските законодатели гласуваха законопроект за имиграцията, като и двете камари на парламента дадоха окончателното си одобрение. Текстът предвижда по-строги правила за получаване на право на глас и намаляване на социалните плащания за чужденци.

Според вътрешния министър Жералд Дарманен след промените чужденците ще бъдат по-добре интегрирани, а извършителите на престъпления ще бъдат по-лесно експулсирани от Франция:

"Не просто на думи, ние променяме живота, точно тук. Чрез регулациите няма да има повече деца в центровете за настаняване. Този законопроект ни позволява да решим проблема".

Текстът беше приет с подкрепата в последния момент на Национален сбор на Марин льо Пен.

"Всички тези мерки, за които настояваме от години и които срещат широка подкрепа сред французите, се съдържат в закона. Тази идеологическа победа доказва, че водената досега политика не работи", каза Йоан Жиле, депутат от "Национален сбор".

След одобрението на закона, министърът на здравеопазването Орелиен Русо подаде оставка, а няколко министри, сред които на транспорта и образованието, проведоха снощи среща с премиера Елизабет Борн. Според френски медии, двама от тях също са депозирали оставките си. По-строгите правила са в тон с промяната на политиката в посока вдясно в голяма част от Европа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марая Кери оглави класацията на "Билборд" за сингли
Марая Кери оглави класацията на "Билборд" за сингли
Празнуваме Игнажден
Празнуваме Игнажден