НОВИНИ

Футболистът на Юнайтед, който помагаше на помощния персонал, напуска „Олд Трафорд“

Хуан Мата
bnt avatar logo
от БНТ
14:02, 02.06.2022
Чете се за: 04:12 мин.
Спорт

Един от футболистите на Манчестър Юнайтед, който напуска клуба, със сигурност няма да бъде забравен. В четвъртък сутринта беше потвърдено, че 34-годишният Хуан Мата ще напусне „Олд Трафорд“, след като договорът му изтече в края на юни.

Испанецът обаче ще остане в сърцата на феновете, както и на членовете на клуба. Едно от малкото доказателства е онова, което той правеше извън терена.

Хуан Мата оставаше след мачовете, за да мие мръсни футболни обувки и пере екипировка в опит да помогне на помощния персонал на “червените дяволи“. Той прекара осем години на „Олд Трафорд“, в които успя да спечели любовта на огромна част от привържениците.

Играчът отбеляза 51 гола в 285 мача за „червените дяволи“ и вдигна четири трофея, включително ФА Къп, по една в Лига Европа и Къмюнити шийлд.

Хуан Мата се превърна в любимец, след като стана ясно, че остава след тренировки. Освен това, неговата благотворителна дейност също е забележителна.

През 2018 г. той стартира кампания – инициатива, в която се ангажира да дари един процент от заплатата си на глобална благотворителна организация, която се стреми да оказва подкрепа на деца в неравностойно положение.

Година по-късно стана ясно, че Мата редовно помага на помощния персонал на клуба, като съдейства за почистването на екипировката и на съблекалнята след мачове при гостуване.

Според The Daily Mail, испанецът помага за разтоварването на мръсната екипировка след мачове, както и за почистването на футболните обувки и дрехите на отбора.

„Хуан е специален човек, той започна да помага на отбора и персонала през последните няколко месеца. Докато неговите съотборници просто се качват в ръмжащите с двигателите си коли, Хуан остава и помага на обикновения персонал. Разтоварването на цялото оборудване е тежка работа и отнема време. Хората казват, че това е страхотен жест, но, честно казано, това е типично за него – ние казваме, че той трябва да бъде обявен за най-добрия човек във футбола“, разкрива източник от клуба.

Въпреки липсата на много възможности за изява в Манчестър Юнайтед през последните години, опитният плеймейкър винаги поддържаше класата си извън терена и той показа това след победата с 3:0 срещу Брентфорд.

Играчът остана с часове под дъжда да раздава автографи и да се снима, за да не разочарова нито един фен.

Хуан Мата се присъедини към Манчестър Юнайтед от Челси през януари 2014 година.

Испанецът ще напусне клуба заедно с Пол Погба и Джеси Лингард, които също няма да останат, след като договорите им изтекат в края на месеца.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Бояджиев: Ергюнал Себахтин тепърва ще ни носи много радост
Борислав Бояджиев: Ергюнал Себахтин тепърва ще ни носи много радост
Кирил Петков за РСМ: Необходима е подкрепата на българския парламент
Кирил Петков за РСМ: Необходима е подкрепата на българския парламент