НОВИНИ

Габриела Георгиева: Очаквах да покрия норматива за Олимпиадата, но не очаквах да сляза под 2:10

"Успехът при мен дойде по-късно, но явно така е трябвало", сподели тя

Габриела Георгиева
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:20, 21.02.2024
Чете се за: 05:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Състезателката по плуване Габриела Георгиева е доволна от изпълнената цел - спечелената квота за Олимпиадата в Париж и вярва, че това постижение ще я направи по-уверена и ще й даде допълнително сили в подготовката за Игрите това лято.

Георгиева се представи най-успешно от българските състезатели на Световното първенство в Доха, като покри олимпийски норматив "А", подобри националния рекорд с 2:09.95 минути и влезе в първия си финал на голямо първенство в коронната си дисциплина 200 метра гръб.

"Горда съм от факта, че взех квота за Олимпиадата. Очаквах да покрия норматива, но не очаквах да сляза под 2:10. Това постижение ме прави по-уверена, да бъда по-спокойна на старт и най-вече с усмивка, защото така повече ми се получават нещата", каза Габриела Георгиева на пресконференция след завръщането си от Доха.

"Успехът при мен дойде по-късно, но явно така е трябвало. Упоритият труд се възнагради, заслужаваше си чакането. Изпълних целта да покрия норматив за Париж, сега не искам да се товаря с големи очаквания. Ще давам още повече от себе си и се надявам да се представя достойно на Олимпиадата. Квотата е най-ценна и я поставям на първо място от постиженията ми на Световното първенство. След това е националния рекорд и шестото място във финала", каза още 26-годишната Георгиева.

Главният селекционер на националния отбор и личен треньор на Габриела - Кристиян Минковски, не се съгласи с мнението на състезателката и постави класирането й на шесто място във финала на 200 метра гръб като най-важното й постижение.

"За мен по-ценно е 6-ото място, след това е квотата. Габи още не осъзнава какво постигна, но това е историческо шесто място", каза Минковски.

Треньорът постави висока оценка за представянето на българските плувци в Доха, където освен Габриела, финал плува и Йосиф Миладинов на 100 метра бътерфлай, имаше и три полуфинала на Габриела Георгиева на 100 метра гръб, Петър Мицин на 200 метра бътерфлай и Любомир Епитропов на 200 метра бруст.

"Давам висока оценка за представянето на българските състезатели на Световното първенство. Имаше силни постижения, макар че отсъстваха някои от големите звезди, но резултатите бяха на световно ниво. Започваме финалната фаза от подготовката за Олимпиадата. Ще опитаме не само да задържим нивото, което достигна Габриела, но ще работим да го надградим. Националният отбор по плуване е един от най-обгрижваните в цяла България. Всичко е подсигурено на състезателите. До Олимпиадата имаме още три състезания, на които може да се печелят квоти от нашите състезатели - Държавно първенство, турнира за Купата на Бургас и Европейското първенство в Белград през юни", каза още Минковски.

Треньорът отказа да коментира темата Антъни Иванов и нападките на състезателя към федерацията.

"Няма да коментирам темата "Антъни Иванов". В момента не поддържам никакви отношения с него", лаконичен бе Минковски.

Генералният секретар на БФ плувни спортове Димитър Бобев очаква още 3-4 квоти за Париж 2024, като най-големи надежди се възлагат на Любомир Епитропов на 200 метра бруст, Калоян Левтеров на 200 метра гръб и Калоян Братанов на 50 метра свободен стил. До момента покрити нормативи за Париж имат Габриела Георгиева, Петър Мицин и Йосиф Миладинов.

"Доволни сме от представянето в Доха, макар че очакванията бяха малко по-високи, но ние се разглезихме от успехите напоследък. Важно е състезателите да са здрави и да осъществят своите мечти", каза Бобев.

Той се надява в близко бъдеще да бъде изградена нова база за плувците.

"Надяваме се на нова база, бъдещите поколения да се подготвят при по-добри условия. Дано някой ден комплексът "Червено знаме" да бъде възстановен, там сме постигнали най-големите си успехи", каза Бобев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вандали унищожиха табелите на Средновековната крепост Червен край Русе (СНИМКИ)
Вандали унищожиха табелите на Средновековната крепост Червен край Русе (СНИМКИ)
Легендарният мореплавател и журналист Дончо Папазов чества 85-годишнината си
Легендарният мореплавател и журналист Дончо Папазов чества 85-годишнината си