НОВИНИ

Гълъб Донев: Независим разследващ орган срещу корупцията е силната имунна система на държавата

гълъб донев независим разследващ орган корупцията силната имунна система държавата
bnt avatar logo
от БНТ
09:57, 26.10.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Независимият разследващ орган за противодействие на корупцията е силната имунна система на държавата срещу порочните практики. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев преди заседанието на Министерски съвет.

Кабинетът ще разгледа три законопроекта, обвързани с второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост - за противодействие на корупцията сред лицата на висши публични длъжности, за медиацията и за обществените поръчки.

"Надявам се, че ударната вълна от въпроси на народни представители ви поддържа в добра форма. По мои сметки за първите дни на Народното събрание към служебното правителство са зададени около 70 въпроса. Забелязвам ударници в съревнование за най-питащ народен представител и най-питани министри. До момента към Иван Шишков има зададени 18 въпроса. Разчитаме на същия устрем и активност в същинската дейност на народните представители като законотворци", заяви Донев.

Промените в антикорупционното законодателство предвиждат създаването на агенция с разследващи функции, която да проверява високите етажи на властта. Министърът на правосъдието Крум Зарков обяви подробности за новата структура в "Денят започва" тази сутрин.

Специална агенция да разследва високите етажи на властта, предлага Министерство на правосъдието

С измененията за Закона за обществените поръчки се забранява превъзлагането, за да се избегнат лошите практики с инхаус процедурите, обясни служебният министър-председател.

Правителството ще обсъди и отпускането еднократна финансова помощ за отопление от 400 лв. За целта са необходими допълнителни 20 млн. лв. към Министерството на труда и социалната политика.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой трябва да поеме отговорността за Бюджет 2023 - коментар на Мика Зайкова и Георги Вулджев
Кой трябва да поеме отговорността за Бюджет 2023 - коментар на Мика Зайкова и Георги Вулджев
Протест заради проекта около Водната палата в Пловдив
Протест заради проекта около Водната палата в Пловдив