НОВИНИ

Нова комисия да разследва високите етажи на властта, предлага служебното правителство

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
08:52, 26.10.2022
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Министерски съвет ще разгледа днес предложението на правосъдното министерство за промени в антикорупционното законодателство. Те предвиждат създаването на специална комисия, която да разследва високите етажи на властта, заяви в "Денят започва" министърът на правосъдието Крум Зарков.

Идеята е тя да поеме част от работата на КПКОНПИ, а самата Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество да остане като орган, но с по-малко функции.

Гълъб Донев: Независим разследващ орган срещу корупцията е най-силната имунна система на държавата

Предложението предвижда ръководството на новата комисия да е с мандат от 5 години и да се състои от петима души, които да я председателстват на ротационен принцип за по една година.

"Идеята е, че ако вие сте председател и си затворите очите по някои преписки, ще знаете, че следващата година ще дойде друг и ще ги погледне", каза Зарков.

Двама от членовете на ръководството ще се излъчват от Народното събрание, един от президента и по един от ВКС и ВАС. Решенията ще се взимат с обикновено, а не с пълно мнозинство, за да не може член от ръководството да блокира разследвания, допълни Зарков.

Комисията, която ще проверява най-висшестоящите фигури у нас, ще предава резултатите от разследванията си на прокуратурата. Ако прокуратурата откаже да образува производство, комисията ще има право да обжалва пред съда.

Законовите промени, внесени от предишния правосъден министър Надежда Йорданова, касаещи възможността за разследване на главния прокурор, вече са получили становище от Венецианската комисия.

"Идеята е посрещната по-скоро добре, но Венецианската комисия казва, че предложеното не е достатъчно, тъй като проблемът със статута и измеренията на главния прокурор у нас не касае само възможността за наказателни преследвания", допълни Зарков.

Предстои Министерство на правосъдието да внесе корекции в законопроектите и те да бъдат предложени за обществено обсъждане.

Останалите законопроекти на Министерство на правосъдието, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, ще бъдат разгледани от МС тази и другата седмица, за да може да бъдат внесени в Народното събрание.

В "Денят започва" Крум Зарков, който е и член на Националния съвет на БСП, коментира предложението на "БСП за България" за промени в Изборния кодекс, което предвижда връщането на хартиената бюлетина.

"Страхувам се, че може да се създаде хартиено мнозинство и това изобщо не ме радва. От 44-тото Народно събрание съм последователен привърженик на машинното гласуване, както беше и БСП, която после обърна становището си. Няма панацея – и на хартиеното гласуване, и на машинния вот може да се гледа с лошо око, но смесването на двете е най-лошото. То прави така, че всички позитиви на двата вида гласуване да изчезват за сметка на негативите от тях", каза Зарков.

Той допълни, че в миналото е защитавал машинното гласуване с помощта на повечето депутати, които в момента са част от ПГ на "БСП за България".

Зарков определи като "заядливи подмятания без основание" критиките на депутатите социалисти за намеса на президента Румен Радев и служебното правителство във вътрешните работи на БСП.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Мирослав Ненков: Неуважението и перспективата гонят младите лекари от България
Д-р Мирослав Ненков: Неуважението и перспективата гонят младите лекари от България
Кике Сетиен е новият треньор на Вилярал
Кике Сетиен е новият треньор на Вилярал