НОВИНИ

Гаранция за прозрачни избори - мисия възможна?

Пакет от мерки за подобряване на изборния процес предлага служебният кабинет на ЦИК

Николай Минков
от Николай Минков , Репортер: Мариела Хубинова
18:30, 12.09.2024
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Пакет от мерки за подобряване на изборния процес предлага служебният кабинет на ЦИК, стана ясно по време на Национално съвещания на МВР, посветено на предстоящия предсрочен парламентарен вот, с участието на премиера Димитър Главчев. Какви са мерките?

Увеличаване броят на експертите, които да проверяват машините, различен доставчик машините и пломбите за флаш паметите, всяка пломба да има уникален номер, създаване на регистър на пломбите, хартията за машините да има допълнителна защита. Това са част от предложенията на служебния кабинет към ЦИК с цел гарантиране на прозрачни избори, заяви служебният министър на иновациите Росен Карадимов.

"Правителството изрази готовност да отдели ресурс, финансов и кадрови и да подсигури необходимия брой специалисти, които да подпомогнат ЦИК в тази дейност, така че броят проверени машини, преди да бъдат експедирани към СИК -овете да бъде несъизмеримо по-голям от този, който беше на последните избори", посочи Росен Карадимов-служебен министър на иновациите и растежа.

Кабинетът предлага още на ЦИК да се разшири процесът по удостоверяване на техническите устройства за машинно гласуване

"Като се добави и софтуерът за параметризация и съответствие на флаш паметите, тъй като те са вид периферно устройство и представляват неразделна част от техническите устройства за машинно гласуване", допълни Росен Карадимов.

Следобед Росен Карадимов обсъди с областните управители от Пловдив, Кърджали, Хасково и Смолян и Пазарджик координацията между местната и централна власт по време на вота и мерките, предложени на ЦИК

"Ние сме готови да сътрудничим на ЦИК, по никакъв начин не се намесваме в самото провеждане на изборите, а само в тяхното материално осигуряване".

Служебният премиер Главчев увери служителите на МВР в пълната подкрепа на изпълнителната власт, разкритикува партиите, които през последните няколко седмица намесват МВР като основен играч в решаването на изборите. Припомни, че МВР само подпомага изборния процес.

"Стремежът е наистина безкомпромисно, ако има някакви сигнали за опорочаване на вота да действате светкавично", категоричен беше Димитър Главчев - служебен министър- председател.

До момента няма сигнали за купуване на гласове, обяви служебният вътрешен министър .

"Точно 1 месец преди изборния ден ще открием денонощна телефонна линия на министерството за сигнали за нарушения и евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес", каза Атанас Илков - служебен министър на вътрешните работи.

По време на съвещанието стана ясно, че нужните средства за вота от малко над 100 млн.лв вече са осигурини от финансовото министерство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Потвърдено: Румен Радев ще се срещне с президента на РСМ
Потвърдено: Румен Радев ще се срещне с президента на РСМ
ЦСКА приема Берое в Благоевград
ЦСКА приема Берое в Благоевград