НОВИНИ

Съдът отхвърли жалбата на ДПС - Доган срещу отказа на ЦИК за регистрация на парламентарните избори

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:19, 12.09.2024 (обновена)
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
вас допусна предварително изпълнение инвестиционното предложение струма без овос
Снимка:
Слушай новината

Продължаваме с решението на върховните съдии. Според тях коалицията около Делян Пеевски "Движение за права и свободи - Ново начало" първа е подала документи за регистрация и ЦИК и за това те отхвърлиха жалбата на коалицията около Ахмед Доган "Демокрация, права и свободи - ДПС" срещу решението на ЦИК, с което им беше отказана регистрация. ВАС прие, че Централната избирателна комисия основателно е отказала на лоялните към Доган.

Въпреки че вчера две от партиите в коалицията "Земеделски народен съюз" и СБОР подадоха документи в ЦИК за регистрацията на нова коалиция "Алианс за права и свободи", от първото формирование "Демокрация, права и свободи - ДПС" днес не оттеглиха жалбата си пред ВАС за отказа за регистрация. Дори поискаха експертиза за подаването на електронни документи и разпит като свидетели на зам.-председателите на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов с мотива, че те могат да дадат информация за ситуацията от 2 септември, когато ЦИК вместо сутринта е започнала да приема документи в 15 ч.

"Следвало е ЦИК да изпълни задълженията си в 8:30. Задълженията и са да извърши регистрацията на първия, който се намира на това място, защото поредността определя статута и правните последици от заявяването. И понеже резултатът от това е, че са обявили, че двете са подали едновременно заявленията си, дали са едновременно на двете указания и са ги изключили и двете поради неизпълнение на указанията. Всъщност ЦИК е тази, която е подменила процедурата по Закон и е приравнила този, които има право да бъде регистриран първи по статут на всеки друг, който е последващо регистриран. Нещо, което всъщност представлява подмяна на фактите", заяви Георги Атанасов, адвокат на "Демокрация, права и свободи - ДПС".

Върховният административен съд също намира, че документите на двете коалиции - тази около Делян Пеевски и тази около Ахмед Доган не са подадени едновременно, но прочитът е различен. И според този съдебен състав "Движение за права и свободи - Ново начало" са подали заявлението си в 0 часа и 5 минути на 2 септември, по електронен път и с електронни подписи. А коалицията около Ахмед Доган е втора. Днешният съдебен състав е поредният, който приема, че подаването на документи по електронен път, макар и в извън работното време, отговаря на закона, когато това е в рамките на изисквания срок и допълва, че ЦИК не може да ограничава законово-определени срокове. Теза, с която адвокат Атанасов не е съгласен.

"В случая това е Изборният кодекс, който казва, че ЦИК казва кога, защо, от колко часа и какво трябва да бъде преместено от Зала 1 в Зала 2. Изборният закон е специална норма по отношение на всички останали - на Закона за електронно управление, на Закон за електронен документ и електронен подпис, на АПК", заяви Георги Атанасов, адвокат на "Демокрация, права и свободи - ДПС".

Заради зачитането на правото документи да се подават и по електронен път, съдът приема, че следва ДПС като партия да е регистрирана с първата заявена коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало" и ЦИК правилно е отказала да регистрира коалицията "Демокрация, права и свободи - ДПС".

"Има едно ДПС има и отцепници. Ахмед Доган е от Земеделците. Всички, които са изменили на ДПС са се самоизключили. ДПС отива на избори, единствено, което мога да кажа на нашите избиратели - Ново начало без дерибеите", заяви Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС.

В отговор във Фейсбук Илхан Кюччюк написа, че ДПС не е на Пеевски и Пеевски не е депесар, а отцепниците са в "Ново начало". Запитва кои са го внедрили и назначили и добавя, че Пеевски е от новите лидери - самопровъзгласили се или назначени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: Легендарният Лиъм Купър ще брани честта на ЦСКА (ВИДЕО)
Официално: Легендарният Лиъм Купър ще брани честта на ЦСКА (ВИДЕО)
Тежка катастрофа в Плевенско, има загинал
Тежка катастрофа в Плевенско, има загинал