НОВИНИ

Нов казус: Джевдет Чакъров е подал заявление за изтегляне на ДПС от коалицията на Пеевски

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
12:04, 12.09.2024
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова не смята, че решенията за отказ на регистрация на двете коалиции, включващи ДПС, са били неправилни. Тя заяви обаче, че решението на ВАС е изпълнено и "ДПС - Ново начало" вече е регистирано. Обясни още, че първоначално това не е направено, тъй като при електронната регистрация не са били представени никакви документи. Междувременно вчера Джевдет Чакъров е подал заявление за изтегляне на партия ДПС от коалицията на Пеевски, а два часа по-късно другото крило по електронен път e подало контразаявление за оставане в коалицията.

Според Камелия Нейкова още вчера следобяд ЦИК е регистрирала коалицията "Движение за права и свободи- Ново начало" след решението на ВАС. Тя обясни първоначалния отказ за регистрация с това, че към електронното заявление, подадено от ДПС на Пеевски малко след полунощ на 2 септември не се били приложени никакви документи и затова не е било вписано в регистъра.

"Не е било приложено нито коалиционното споразумение, нито останалите документи, които изисква Изборният кодекс. Не мога да коментирам, и нямам право, решението на ВАС. Когато постановявахме нашето решение за отказ в протокола от доклада на колегата, който предложи този проект на решение, беше посочено, че е постъпило такова електронно заявление, към което не са били приложени необходимите документи. Не смятам, че решенията, с които постановихме отказ за двете коалиции са били неправилни", заяви Камелия Нейкова, председател на ЦИК.

Нейкова добави, че съгласно решенията на ЦИК не е предвидено подаване на документи преди началния час на регистрацията, който е 9.30 ч. Според ЦИК електронно подписване има само при подписката на избирателите, които подкрепят дадена партия, друг текст за подаване с електронен подпис няма. Нейкова припомни, че не може една партия да участва в две коалиции.

"Когато ЦИК постанови отказите за регистрация на двете коалиции, постъпи искане за самостоятелно участие от ДПС, след което постъпиха около 20 заявления от двамата представляващи, като те бяха напълно противоположни - за регистрация и за отказ и така нататък."

Това се е случило и снощи след решението на ВАС. В 17.00 ч. Джевдет Чакъров е подал заявление за изтегляне на партия ДПС от коалицията на Пеевски, а два часа по-късно другото крило по електронен път е подало контразаявление за оставане в коалцията. ЦИК заседава по темата снощи след 20.00 часа.

"Съдебното решение мен ме притесни, че постави пред ЦИК въпроса какво прави с осигуряването на възможности за извършване на процесуални действия пред ЦИК в електронна форма - нещо, което ЦИК няма как да осигури като възможности за всички участници в изборния процес. Определено считам, че в ИК следва да бъде уредена процедурата, за да може да се изпълни това изискване, каквото съдът в решението си приема, че е налично, а това не е факт", уточни Севинч Солакова, представител на ЦИК.

Спопед Нейкова ЦИК е независим орган.

"Не може ЦИК в конкретния случай или който и да било независим орган да се използва за арбитър за разрешаване на партийни въпроси. В крайна сметка участието в изборите е предоставено на политическите партии, които са свободни сружения на граждани", подчерта Камелия Нейкова.

Тя отговори и на нападките, че на 2 септември, когато е имало напрежение между двете крила на ДПС, заедно с Росица Матева е била на избори в Азербайджан. Тя каза, че е имало достатъчен брой членове на ЦИК, за да работи комисията нормално и че са отсъствали само два дни.

"Това посещение беше организирано през юли, когато изобщо нямаше яснота кога ще бъдат изборите, разходите са за сметка на колегите от ЦИК на Азербайджан, така че аз и госпожа Матева бяхме командировани с решение на ЦИК, а останалите колеги бяха на работа", допълни Нейкова.

До 21 септември мога да се правят промени в коалициите, каза още Нейкова, после листите ще се регистрират в РИК. В полунощ изтича обществената поръчка за машините - има една оферта на "Сиела Норма".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев награди всички медалисти, финалисти и треньори от Олимпийските и Паралимпийските игри в Париж
Румен Радев награди всички медалисти, финалисти и треньори от Олимпийските и Паралимпийските игри в Париж
Блинкен е в Полша: Обсъжда подкрепата за Украйна и военното сътрудничеству между Варшава и Вашингтон
Блинкен е в Полша: Обсъжда подкрепата за Украйна и военното сътрудничеству между Варшава и Вашингтон