НОВИНИ

Граждани излизат на протест за опазване на Княжевската баня и минералните води

Алекс Донев
от Алекс Донев
09:27, 12.09.2024
Чете се за: 04:52 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Жители от столичния квартал "Княжево" за пореден път излизат на протест за опазване на Княжевската баня и минералните води, които се намират в непосредствена близост до сградата. Повод за днешния им протест е съседен на банята имот, който от няколко дни е заграден и се подготвя за началото на строеж. Притеснението на местните е, че дълбоко строителство може да повреди сега съществуващия сондаж за минерална вода.

Протестът е тази вечер от 18.30 ч. в близост до банята и на бул. "Цар Борис Трети". Имотът, заради който се събират хората този път, се намира в края на градинката и от няколко дни е заграден. Друг имот, също в съседство до банята, е заграден вече от няколко години, като също буди притеснения, защото и на двата се предвижда строителство.

"Този имот е предвиден за жилищна сграда с максимална височина 26 м. Само на няколко метра от него е минералният сондаж. А на 50 м от самата сграда се намира естественият водоизлив на извора, който е на 8 м дълбочина под пътя. Това ни притеснява. Второто, което ни тревожи, е, че Общият устройствен план до ден днешен все още не е изменен, така че да запази банята. Защото според предвиждането му, тази баня трябва да се срути, за да се разшири пътят. Друг имот в непосредствена близост е предвиден за сгради с височина 10 метра. Това са сгради за бутилиране на минерална вода. Първо, не е нормално до минерална баня да има цехове или сгради за бутилиране на минерална вода, защото черпи от общия дебит и това означава, че банята няма да може да функционира нормално. И, второ, не може да има строителство до минерални извори, без да е направено подробно хидрогеоложко проучване", каза Любо Стефанов от сдружение "Княжевец".

"Всякакво въздействие върху водоносния пласт би намалило дебита на водата чувствително и би го замърсило дори, защото при начина на фундиране, който са заложили за тази сграда, ще се прави пилотно фундиране, което включва химични процеси под земята. На 28 метра са фундамента на тази сграда. Настояваме за промяна на устройствения план, който да запази банята и забрана за такива строителства в зоната на изворите", подчерта Асен Вълчев, жител на квартала.

"Запазването на банята е един основен приоритет на Столичната община, като в момента даже се водят разговори между Васил Терзиев и Министерството на здравеопазването и държавното предприятие, което стопанисва в момента банята, така че тя да стане общинска собственост и да може да бъде реновирана от нас и да започне да функционира отново като баня. В момента преговорите са на такава степен, че е уточнено, че безвъзмездно няма да бъде прехвърлена. Очаква се продължение на темата. В момента и в двата имота няма издадено нито виза за проектиране, нито разрешение за строеж. Действащият Подробен устройствен план предвижда 10-метрова сграда без подземни нива. За по-високата сграда, 26-метрова, сме изказали негативно становище, че там в момента това няма да се случи. Но действащият в момента устройствен план е за 10-метрова сграда без подземни нива, но няма постъпление от страна, на който да било инвеститор възложител за строеж нито в този имот, нито в имота за бутилиране", заяви Зарко Клинков - кмет на район "Витоша".

От басейнова дирекция "Дунавски район" съобщиха, че не са издавали становище и не е извършвана проверка как физически дейности на имота ще повлияят на водата, която се намира в "Княжево", в близост до банята. Естественият извор е с дълбочина 8 метра, което показва, че едно по-дълбоко копаене би могло да доведе до някакви притеснения и евентуални строителни дейности биха били следени много стриктно, така че да не се повреди водата, която минава тук и захранва банята.

Вижте прякото включване на Алекс Донев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стела Енева пред БНТ: Когато българинът иска нещо, за него няма бариери (ВИДЕО)
Стела Енева пред БНТ: Когато българинът иска нещо, за него няма бариери (ВИДЕО)
Кабинетът предлага на ЦИК допълнителни гаранции за прозрачността на изборите
Кабинетът предлага на ЦИК допълнителни гаранции за прозрачността на изборите