НОВИНИ

Остава в сила частичното бедствено положение в община Белослав

Подадени са 34 сигнала за наводнени домове и дворове в град Белослав и един в село Страшимирово

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Даниела Цекова
07:32, 12.09.2024
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Остава в сила частичното бедствено положение в община Белослав, Варненска област след бурята. Вчера сутринта в района са паднали близо 100 литра на квадратен метър. Днес започна разчистване на улиците от наносите. Десетки доброволци и фирми са се отзовали да помагат. Основно е компрометирана пътната инфраструктура, съобщи в "Денят започва" кметът на общината Деян Иванов. Получени са над 30 сигнала за наводнени домове. Щетите тепърва ще се изчисляват.

Остава частичното бедствено положение, което беше обявено след проливния дъжд във вторник. Започва да се разчиства с техника и на ръка.

"Продължаваме да почистваме всички засегнати райони. В момента сме на общинския пазар, където текат тези дейности. Това е породено от проливните дъждове, които се изляха вчера между 4.00 и 6.00 ч. сутринта. Имало е валеж, който е бил много голям за кратко време. Преляли са две дерета, които преминават през града и са донесли тези наноси, които в момента ги виждаме. През последните 5 години в град Белослав всички дерета са облицовани, няма дере, което е естествено. Но, за съжаление, те са ръкави на отводнителни канали или събирателни зони в дерета, които се извън регулация. Там вече те не са наша собственост, не сме ги почиствали. За съжаление, оттам има много клони, различни отпадъци, които недобросъвестни граждани са хвърляли. Дерето е със сечение 2,50 на 2,50 на 2,50, което е обърнат трапец. Дигите са може би около 1,5 - 2 метра. А по улиците, които са прилежащи към тези дерета, имаме около 30-50 см кал", каза Деян Иванов , кмет на Белослав.

Той съобщи, че са подадени 34 сигнала за наводнени домове и дворове в град Белослав и един в село Страшимирово.

Кметът благодари на всички доброволци и фирми, които са се включили с труд, с едра и дребна техника. При оглед на дерето са забелязани бетонови късове. Един от пешеходните мостове е компрометиран.

"Запечатали сме го, да не минават хора по него. Тепърва ще направим комисия, която да огледа допълнително все пак щетите, за да възстановим всичко. В различни места в град Белослав има асфалт, който е компрометиран, различни канавки, тротоари. Разбира се много частни домове има, които са с наводнени приземни етажи или мазета. В училища и детски градини също имаше наводнение", допълни кметът на Белослав.

Вижте прякото включване на Даниела Цекова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев си осигури класиране във втори кръг в Шчечин
Адриан Андреев си осигури класиране във втори кръг в Шчечин
Срещу решение на ЦИК: ВАС гледа жалба на ДПС на Доган
Срещу решение на ЦИК: ВАС гледа жалба на ДПС на Доган