НОВИНИ

МВР разкрива денонощна телефонна линия за сингали за изборни нарушения

Николай Минков
от Николай Минков
11:44, 12.09.2024
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

МВР разкрива денонощна телефонна линия за сингали за изборни нарушения. Това стана ясно по време на Национално съвещание в "Главна дирекция национална полиция", посветено на подготовката, осигуряването и провеждането на изборите. То бе открито от служебния премиер Димитър Главчев.

"Точно един месец преди изборния ден ще открием денонощна телефонна линия на МВР за сингали за евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изнорния процес", обясни Атанас Илков, служебен министър на вътрешните работи.

Премиерът Димитър Главчев и вътрешният министър Атанас Илков откриха Националното съвещание на МВР.

"Стремежът е, ако има сигнали за опорочаването на вота, да действате светкавично. Няма да позволим да ви вменяват други функции, които не са по Изборния кодекс и да се твърди, че МВР опорочава вота", заяви премиерът Главчев.

"Изпратих писмо до ЦИК с конктретни предложения на правителството за подобряване на правилата и процедурите. Предложихме да бъде оптимизирана и усъвършенствана процедурата по чл. 213 от Изборния кодекс. Това е процедурата, при която се извършват проверки на машините преди те да бъдат експедирани към секционните избирателни комисии. Правителството изрази готовност да отдели ресурс - финансов и кадрови и да подсигури необходимия брой специалисти, които да подпомогнат ЦИК в тази дейност. Така че броят проверени машини преди да бъдат експедирани към секционните избирателни комисии да бъде несъизмеримо по-голям от този на последните избори", подчерта Росен Карадимов, служебен министър на иновациите и растежа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връчиха националните дипломи на отличниците на България
Връчиха националните дипломи на отличниците на България
Пеевски: Няма раздвояване - има едно ДПС, има и отцепници
Пеевски: Няма раздвояване - има едно ДПС, има и отцепници