НОВИНИ

Стела Енева пред БНТ: Когато българинът иска нещо, за него няма бариери (ВИДЕО)

Всеки човек има някакво минало, той не може да избяга от него, подчерта параолимпийката

стела енева бнт българинът иска нещо бариери видео
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
09:53, 12.09.2024
Чете се за: 04:25 мин.
Спорт
Слушай новината

В България се обръща все повече внимание на хората с увреждания. Такова е мнението на Стела Енева, която остана на крачка от медалите на параолимпийските игри в Париж. Дискохвъргачката завърши на четвъртото място в своята дисциплина, определяйки тази позиция като дървен медал.

Параолимпийката бе гост в предаването „Денят започва“, където говори за българския дух и условията, в които спортистите с увреждания се подготвят в нашата страна.

Вече се обръща внимание на хората с увреждания, говорим за равнопоставеност. Вие казахте, че премиите между олимпийците и параолимпийците са изравнени за европейски, световни и параолимпийски игри. Забелязала съм в живота си, че когато се гради, всеки труд се възнаграждава по някакъв начин. Да, всеки минава през някакви изпитания, не се вижда трудът дори на треньорите, психолози, приятели, които те подкрепят. За да стигнеш до един връх, трябва да преминеш през много сериозни дисциплини, лишения, а някой път загърбваш и личния си живот, когато няма кой да те подкрепи в тази област“, започна тя.

В пространството се говори, че когато някой постигне четвърто или второ място, те най-много болят. Аз съм забелязала в моята спортна кариера, че дори да стана първа, може да не съм доволна от резултата ми. Всеки един спортист не е доволен дали от екипа си, че още малко е трябвало да се потренира, дали от самия себе си или метеорологичните условия, но обстоятелствата са такива. Важното е човек да мечтае, да има някаква цел в живота си и да я гони, независимо дали става дума за възрастова граница. Човек, когато иска нещо, особено българинът, за него няма непреодолими бариери“, отбеляза параолимпийката.

Българката се върна и към времето, когато бе уличена с допинг и получи 4-годишно наказание да се състезава.

„Всеки човек има някакво минало, той не може да избяга от него и трябва да си носи кръста, както се казва. С течение на обстоятелствата както при здравите, така и при нас, също има допинг, абсолютно всичко е изравнено. Бях уличена в допинг скандал, имах наказание, но човек не може да прекрати кариерата си по този начин. След него дойде пандемията от COVID и нямаше олимпиада. Някак си загубих желание и интерес, само поддържах форма. Благодарение на спорта аз се движа без помощни средства и ме изгражда като личност. Всеки един човек трябва да спортува. Не допингът прави човека“, допълни четвъртата на диск от параолимпийските игри във френската столица.

Навиват ме да участвам и на следващите игри, които ще са в Лос Анджелис, но засега съм 50/50. В България също има отношение към хората с увреждания, но извън нашата страна хората са на светлинни години напред. Има такъв закон, в който хората с увреждания, особено национални състезатели, не заплащат нищо. Използвала съм НСА, не са ми взели нито една стотинка през цялото време. При хвърлянето няма никакви бази, трябва да има мрежа, да е обезопасено. Трябва да спазваме всички регламенти. И общините, и държавата ни подкрепят, никога ни затворили вратите. Не мога да се оплача, ние и на малкото сме доволни, от каквото и да имаме нужда винаги са насреща, за което благодаря“, коментира още Енева.

Повече от гостуването на Стела Енева можете да видите във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Граждани излизат на протест за опазване на Княжевската баня и минералните води
Граждани излизат на протест за опазване на Княжевската баня и минералните води