НОВИНИ

До 3000 лв. глоба за продажба на енергиен прах

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
11:20, 12.09.2024
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

До 3000 лева е глобата за продажба на забраненият от вчера енергиен прах. Това обясни в "Денят започва" Игнат Арсенов, главен директор на Дирекция „Контрол на пазара“ в Комисията за защита на потребителите. По данни на регулатора продуктът не е категоризиран и е пуснат на българския пазар от август.

Решението за пълна забрана за продажба на енергийния прах е именно на Комисията за защита на потребителите и по препоръка на Министерството на здравеопазването. Така нареченият "енергиен сниф" стана скандално популярен в края на лятото, когато певицата Диона публикува в социалните мрежи рекламен клип, който предизвика асоциации с употреба на прахообразен наркотик.

"Трябва да кажем, че комисията всъщност бе сигнализирана от граждани. Така ние разбрахме за този нововъведен продукт, който даже не е категоризиран по никой закон. И всъщност в резултат на реклами в предимно социалните мрежи за това как се приема този продукт през носа. В резултат на което, бяха сигнализирани Министерството на здравеопазването, тъй като това е риск, свързан със здравето на човека и бяха извършени поредица от съвместни проверки между Комисията на потребителите и Министерството на здравеопазването. В резултат на които бе възложено на експерти, те се произнесоха, че това представлява сериозен риск за здравето на човека и то не от самите му съставки, които са предимно кофеини и други подобни, но по начин на приемането през носа е изключително опасно. В момента, в който Комисията на потребителите получи това становище, на следващия ден бяха издадени заповедите за забрана", обясни Арсенов.

Продуктът незабавно трябва да бъде изтеглен от пазара, а дали се спазва забраната ще следят проверяващи.

"Ние контролираме ежедневно. Контролът няма да свърши с тези заповеди. Той ще продължи, тъй като заповедта е за незабавно ефективно изтегляне, ние това ще го следим в търговската мрежа. Включително ние сме го проследили в интернет пространството, тъй като първоначално той се продаваше и в интернет, където ние също наложихме санкции и включително е забранено да се продава и по интернет. Включително сме забранили и със заповед, която ще бъде обнародвана в "Държавен вестник", производството, внос и въобще дистрибуцията на този продукт. Това е новопроизведен продукт. Министерството на здравеопазването е имало контакт с производителя, който е от Австрия. Този продукт не е категоризиран, поради което не е подлежал на някакъв специален разрешителен или лицензионен режим."

Арсенов обясни, че Комисията разполага със 120 служители, които са на терен, но:

"Винаги, разбира се, има желание да има повече служители, тъй като Комисията на потребителите има множество правомощия по много закони, така че нашето желание е да се увеличи съставът, което ще допринесе за по-ефективен контрол."

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фаворитите в НБЛ се разминаха на старта на сезона
Фаворитите в НБЛ се разминаха на старта на сезона