НОВИНИ

След скандалните реклами в интернет: Властите въведоха пълна забрана на продажбата на енергиен прах

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:20, 11.09.2024
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Снимка: илюстративна
Слушай новината

Пълна забрана за продажбата на енергиен прах, рекламиран като алтернатива на енергийните напитки. Решението е на Комисията за защита на потребителите и по препоръка на Министерството на здравеопазването. Продуктът незабавно трябва да бъде изтеглен от пазара, а дали се спазва забраната ще следят проверяващи. Така нареченият "енергиен сниф" стана скандално популярен в края на август, когато певицата Диона публикува в социалните мрежи рекламен клип, който предизвика асоциации с употреба на наркотик.

След публикуването на въпросния клип няколко институции започнаха проверки какво представлява енергийният прах, който се приема през носа, какво съдържа и има ли последици върху здравето. Част от тези въпроси вече са намерили отговор. Експертен съвет от лекари излезе със становище, че има редица рискове от употребата, включително опасност от задушаване. Какво точно съдържа прахчето обаче не е ясно. От здравното министерство заявиха, че са попитали производителите, но не са получили конкретна информация за съдържанието, а само за дозировката. Още когато започна скандала започнаха проверки в цялата страна. Обхванати са близо 400 търговски обекта и е спряна продажбата на 180 опаковки. Най-рано до месец ще стане ясен и резултатът от проверката на прокуратурата, която продължава и в момента.

Енергиен сниф - доскоро непознат продукт за българския пазар, който можеше да бъде купен не само в магазини, но и онлайн. Търсим го и днес. На страницата си един от търговците е посочил, че се спира продажбата и след установяване, че приемът на продукта не застрашава здравето, дейността ще бъде подновена. Това обаче няма да стане.

Мария Филипова - председател на КЗП: "Забранявам производството, вносът и разпространението на тези продукти. Незабавно да бъдат изтеглени от търговската мрежа."

Бургас е сред деветте области, в които при първите проверки бяха открити енергийни прахчета. Към днешна дата продуктът вече не се предлага там.

- Първият път, в който научих за продажбата на този прах, беше от видеото на Диона. Не съм опитвала нито аз, нито знам за мои близки.

- Има хора, които биха се поддали.

Становище на експертна комисия от специалисти е ключово за вземането на решението за пълната забрана за продажба, производство и вноса на енергийния прах.

"Приложението на този прах не е безопасно, напротив - крие рискове. Може да се стигне до етапи на спиране на дишането, когато дозирането не е съобразено", заяви Галя Кондева - служебен министър на здравеопазването.

"Увреди по носната лигавица, перфорация на носната преграда, кръвотечения от носа. Това за мен е една абсолютна прелюдия към шмъркането и след това на забранените неща и психическите стимуланти", каза д-р Кирил Пеев - УНГ специалист в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ".

"Имаме много случаи, в които са предозирали от енергийни напитки, което ще рече, че ако ние имаме такива случаи, то от тези прахове ще бъдат много повече", каза Росица Димова - Общински съвет по наркотични вещества - Бургас.

Институциите се заканват с проверки и във физическите магазини, и в мрежата, но признават.

Галя Кондева - служебен министър на здравеопазването: "Контролът по осъществяването на тази забрана е изключително труден по две причини, една от които е недостатъчният персона, с който разполагат всички тези институции. При необходимост ще поискаме и точни законодателни промени по отношение на контрола."

Мария Филипова - председател на КЗП: "Законът за защита на потребителите предвижда санкции за търговци, които предлагат в своите търговски обекти санкция до 3 хиляди лева, а за производство и внос на такъв тип продукти до 25 хиляди лева."

Медиците са против рекламите на продукта.

"Все едно аз да застана пред някой пациент - сега съм изморен след нощна смяна, извинявай, ей сега, само да опъна едно енергийно прахче и тогава ще те прегледам. Просто е абсурдно и несериозно. Това е една показност към шмъркането", каза още д-р Кирил Пеев - УНГ специалист в УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ".

Все още не е ясно колко опаковки енергиен прах са стигнали до българския пазар и колко от тях са били купени. Съветът на здравните власти към тези, които са се сдобили с тях е незабавно да спрат употребата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балкан отстъпи пред ТФТ Скопие в първата си предсезонна контрола
Балкан отстъпи пред ТФТ Скопие в първата си предсезонна контрола
Край на войната на документи между двете ДПС-та и заплетените юридически казуси
Край на войната на документи между двете ДПС-та и заплетените юридически казуси