НОВИНИ

ВАС гледа жалбата на коалицията около Доган срещу ЦИК

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:20, 12.09.2024
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Върховният административен съд гледа жалбата на коалицията около Ахмед Доган "Демокрация, права и свободи - ДПС" срещу отказа на ЦИК да ги регистрира. От коалицията искат съда да отмени това решение на ЦИК и да задължи комисията да регистрира коалицията.

Първото, което направиха адвокатите е да поискат експертиза, която по думите им да докаже, че няма платформа за подаване на електронни заявления в ЦИК. Такава експертиза обаче беше отказана от съдебния състав. След това адвокатите поискаха да бъдат разпитани свидетели - зам.председателите на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов. Съдът отказа да направи и този разпит с аргумента, че те са част от колективния орган, който е взел решението, което коалицията обжалва. Адвокатът обясни, че са поискали да се удостоверят, че от 08:30 часа на 2 септември до 15 часа следобед, реално ЦИК е била възпрепятствана да изпълнява задълженията си по приема на документи за регистрация. Последният аргумент е"Демокрация, права и свободи - ДПС" първи са подали документи за регистрация и от това следват много възможности в чисто правен аспект.

"И понеже са обявили, че двете са подали едновременно заявленията си, дали са едновременно и на двете указанията и са ги изключили и двете поради неизпълнение на указанията. Всъщност ЦИК е, тази която е сменила, подменила процедурата по закон и е приравнила, този който има право да бъде регистриран първи по статут на всеки друг, който е последващо регистриран", обясни адвокатът Георги Атанасов.

Съдът трябва да се произнесе след 14 часа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новата сглобка: Какви са нагласите на партиите за кабинет след вота?
Новата сглобка: Какви са нагласите на партиите за кабинет след вота?
НСО показва четири класически автомобила, част от историческото наследство (СНИМКИ)
НСО показва четири класически автомобила, част от историческото наследство (СНИМКИ)