НОВИНИ

Гърция е в плен на гореща вълна и пожари

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:54, 24.07.2022
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Гърция е в плен на горещата вълна, която започна в Западна Европа. Докато температурите се покачват, в страната бушуват десетки горски пожари.

Четвърти ден продължава борбата с горския пожар в Националния резерват Дадия. Силен вятър затруднява работата на пожарникарите. Заради пожар на егейския остров Лесбос бяха евакуирани стотици хора. Огънят вече унищожи къщи.

Небето над остров Лесбос се изпълни с дим от пожара, който гори от вчера сутринта. Днес ситуацията е драматична и властите наредиха евакуация на около 200 души от село Вриса, където огънят достигна на 500 м от някои къщи.

Десетки пожарникари и доброволци се борят с пламъците, но вятърът разпалва нови огнища. Вчера камери заснеха как хора те опитват да гасят с подръчни средства огъня, който унищожи къщи в курорта Ватера, който е над популярния плаж. Властите осигуриха автобуси и лодки за евакуиране на стотици туристи и местни жители.

Сложна е ситуацията и на север, в Националния парк "Дадия", който е част от "Натура 2000". Резерватът е известен с колония от лешояди и с единствената колония на косове на Балканите. Вече четири дни не стихва пожарът, който изпепели близо 500 хектара гора. Силен вятър и трудният терен затрудняват огнеборците и десетки доброволци. Снощи бяха евакуирани жителите на село Дадия, след като пламъците доближиха къщи.

От началото на горещата вълна вчера в цяла Гърция са избухнали десетки по-малки пожари. Очакват се температури до 42 градуса в континенталната част на страната. Здравните власти предупреждават всички да се предпазват от жегата. Тя обаче не разколебава туристите, които обикалят забележителностите на Атина.

"Трябва да се хидратираме, да стоим на сянка и повече вътре. Но искаме и да разгледаме града", коментира Ектор Лопес, турист от Мексико.

"По новините казаха 37 градуса, значи наближава 40. Температурата в Лондон е по-ниска - около 25 градуса. Затова седя вътре, да ми е по-хладно", казва турист от Великобритания.

Очаква се силните горещини да продължат поне десет дни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мрачни перспективи пред икономиката - предстои ли глобална рецесия?
Мрачни перспективи пред икономиката - предстои ли глобална рецесия?
Русия призна, че стои зад ракетната атака в Одеса
Русия призна, че стои зад ракетната атака в Одеса