НОВИНИ

Гърция обяви подкрепа за доставките на газ у нас - какви са вариантите?

bnt avatar logo
от БНТ
06:55, 28.04.2022
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Вчера, след като "Газпром" обяви спиране на доставките на газ у нас, премиерите на България и Гърция Кирил Петков и Кириакос Мицотакис са провели разговор, в който гръцкият премиер е уверил, че страната му ще подкрепи България.

Журналистът и кореспондент на БНР в Гърция Катя Пеева коментира пред "Денят започва" какви са очакванията в южната ни съседка и вариантите, чрез които може да бъде доставено синьото гориво оттам.

"Тук говорим за енергийна война. Вчера премиерът Мицотакис каза, че Гърция е подсигурена, защото предстоящото плащане за "Газпром" е в края на месец май. Премиерът заяви още, че Гърция ще помогне на България", каза тя.

В същото време Гърция очаква подкрепа и от Европейската комисия. Според Катя Пеева Атина може да помогне на София чрез няколко варианта:

"От една страна може да обърне потока на синьо гориво от газопровода "Турски поток" - нещо, което преди е правено. Същевременно гръцкото министерство на енергетиката каза, че България вече е резервирала количества втечнен газ, които да се транспортират през терминала "Ревитуза", намиращ се в близост до Атина. Това, което съобщават тук е, че двамата премиери са се договорили да се засили работата по изграждането на връзката Комотини - Стара Загора, откъдето България може да получи азерски газ. Друга възможност е терминалът при Александруполис - там България притежава 20% от акциите, но се очаква терминалът да заработи чак следващата година", каза Катя Пеева.

Гърция също е сред неприятелските за Русия страни и няма друг избор, освен да заплати за газа в рубли, уточни журналистката. Южната ни съседка е зависима на около 40% от руския газ и не може да си позволи да го спре напълно.

"Споразумението между двамата премиери показва, че те са се ангажирали с някакви срокове. Първоначално споразумението за Комотини да влезе в експлоатация от 2024 г, в момента се опитват това да стане в края на 2022 г. Въпросът е, че не може да се получи решение днес, утре или до месец", обясни Пеева

Според гръцките анализатори дори при осигуряване на необходимите количества газ, цената ще се вдигне с поне 20%. Някои прогнозират, че цената ще бъде и по-висока.

Целия разговор можете да чуете във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Животновъди от Карловско излязоха на протест. Ще останат ли без пасища?
Животновъди от Карловско излязоха на протест. Ще останат ли без пасища?
741 нови случая на COVID-19 у нас
741 нови случая на COVID-19 у нас