НОВИНИ

Гърция отваря сухопътната си граница без карантина за български граждани в 12 ч. утре

bnt avatar logo
от БНТ
20:04, 14.06.2020
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

От утре, точно в 12 часа, Гърция отваря за влизане без карантина сухопътната граница с България, съобщиха от Външно министерство за "По света и у нас".

Ако пътувате преди обед, имайте предвид че може да попаднете под карантина, отивайки в Гърция. Декларацията съгласие за пътуване на собствен риск, за която по-рано се твърдеше че ще се изисква, отпада.

По информация на посолството ни в Атина, при влизане от гръцка страна, по тяхна преценка ще се дават анкетни карти, в които българските граждани трябва да попълват трите си имена и дестинация.

На произволен принцип пък ще се взимат проби за коронавирус, като при положителна проба ще бъде налагана 14-дневна карантина.

Гърция е предпочитана дестинация за лятна почивка от българите, а факта, че южната ни съседка е слабо засегната от епидемията, я прави още по-привлекателна.

Стотици резервации вече са направени за море в Гърция. По данни на туроператорските агенции, интерес има както за еднодневните плажове, така и за уикенд и едноседмични пакети.

Биляна Китанова вече има платена резервация за двудневна почивка в гръцкия курорт Олимпийска ривиера. Платила е 186 лева и ще пътува с организиран превоз от туроператорска фирма от Благоевград.

Биляна Китанова, турист: Една мини почивка за уикенда с посещение на Метеора и чакам с нетърпение какво ще се случи. Защото Гърция ни е една любима дестинация, още повече че ни е близко.

Миналата година Гърция е била посетена от близо милион и половина българи. От утре, когато официално стартира летния сезон в Гърция, се очаква и да тръгне потокът от туристи, най-вече пътуващи с лични автомобили.

Емилия Стоева, туроператор: Имаме със собствен транспорт, имаме с автобус, така че хората искат да пътуват. Започнахме вече и това да ги предупреждаваме, всички трябва да знаят, че ще бъдат спрени, ако не са платили фишовете си.

На граничните пунктове за неплатени глоби ще бъдат проверявани както български, така и чуждестранни граждани, излизащи от България.

Автор: Десислава Малинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карантина за децата от групата на заразената медицинска сестра. Градината няма да затваря
Карантина за децата от групата на заразената медицинска сестра. Градината няма да затваря
Григор Димитров с втора загуба в Сърбия
Григор Димитров с втора загуба в Сърбия