НОВИНИ

Гърция разследва фалшиви ковид сертификати, издадени в България

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:30, 08.09.2021
10925
Чете се за: 02:12 мин.
Балкани
Слушай новината

В Гърция се провежда мащабна операция по разкриване на фалшиви сертификати за ваксиниране. Под съмнение и проверка са сертификати, издадени от България на гръцки лекари, които ги използват, за да продължат да практикуват. От 1 септември неваксинираните здравни работници са освободени от работа.

Само преди няколко дни здравното министерство и полицията съобщиха за издадени фалшиви сертификати за ваксиниране от медицински център в град Козани. На лекари направило впечатление, че в националния регистър са вписани ваксинирани лица в този център от цялата страна - дори и лекари от държавна болница в Солун, които са могли да направят това в болницата, където работят.

Започна мащабно разследване в цялата страна и властите попаднаха на нелогични ваксинации.

Медици от Северна Гърция пътували до България за ваксина в дни, когато са били на дежурство.

Проверява се достоверността на тези сертификати.

На няколко места констатираха, че са имунизирани повече лица от наличната ваксина за деня. На остров Санторини има издадени отрицателни тестове на лица, които никога не са регистрирани за проби в лабораторията.

Лекар в друга болница сменя положителна проба на болен от коронавирус и издава на свой здрав колега удостоверение за наличие на антитела, за да остане на работа.

Постоянно здравното министерство получава информация за подобни случаи, като не се знае в какви мащаби е тази престъпна дейност по информация на властите.

Тарифата за фалшив здравен документ е 200 евро, признаха пред медиите лекари, на които са предлагани подкупи.

Парламентът в Атина прие по спешност промяна в закона с глоба от 5000 евро за вписване на нереални медицински резултати и наказателна отговорност. Разследването на гръцките власти продължава.

Автор: Катя Пеева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов отпадна във втория кръг в Баня Лука
Димитър Кузманов отпадна във втория кръг в Баня Лука
Венци Стефанов не разкри как е гласувал за Конгреса
Венци Стефанов не разкри как е гласувал за Конгреса