НОВИНИ

Гърция ще строи нов постоянен лагер на остров Лесбос

гърция строи нов постоянен лагер остров лесбос
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:18, 12.10.2020
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Гърция ще построи нов постоянен лагер на остров Лесбос, за да замени съоръжението, изгоряло миналия месец, заяви министърът на миграцията Нотис Митарачи. Избрани са изпълнители на проектите и за нови лагери на островите Самос, Кос и Лерос, каза още министърът.

"Нашата цел е постоянно съоръжение да заработи през лятото на 2021 г. на Лесбос. Продължаваме с амбициозната, финансирана от ЕС, програма за затворени лагери, където влизането ще бъде контролирано, лагери с двойно заграждение в стил НАТО."

Министърът добави, че лагерите ще имат противопожарни системи и "достойни" условия на живот.

Протест на Лесбос: Мигранти от лагера "Мориа" искат да бъдат прехвърлени на друго място

Лагерът Мория, най-големият в Европа, беше унищожен при пожар на 8 септември. В четвъртък внезапен порой заля част от временния палатков лагер, построен на негово място, и трябваше да бъдат сменени 80 палатки.

Митарачи каза, че в импровизираното съоръжение на Лесбос в момента се намират 7400 души, но населеността може да бъде намалена до 5000 преди лятото.

"Предприемаме стъпки, за да защитим лагера през зимата", каза той, отбелязвайки, че жилищни контейнери ще бъдат внесени от друг лагер на острова.

След пожара на Лесбос: 3 кораба приютяват временно мигранти

Много жители на лагера се оплакват, че новото съоръжение Кара Тепе, създадено на бивш военен полигон, има само легла и няма ток или течаща вода.

Министърът каза, че близо 7500 мигранти са напуснали Гърция от началото на годината, като предстоят близо 3200 заминавания. За да ограничи по-нататъшната миграция, Гърция намали паричните обезщетения и обезщетенията за настаняване.

Митарачи обяви, че всички хотелски квартири за бежанци ще бъдат премахнати до края на годината. Има планове и за затваряне на по-малък лагер на острова за уязвими семейства на търсещи убежище, поради възражението на групите за защита на правата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Караянчева: Гласът на българските общини трябва да се чува в Народното събрание
Караянчева: Гласът на българските общини трябва да се чува в Народното събрание
Жената чудо Гал Гадот влиза в ролята на Клеопатра
Жената чудо Гал Гадот влиза в ролята на Клеопатра