НОВИНИ

Гръцката полиция мести мигрантите на Лесбос в нов лагер

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
14:23, 17.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:10 мин.
Балкани

Полицейска операция на остров Лесбос. Хиляди мигранти бяха прехвърлени в нов лагер, изграден да замести изгорелия преди седмица "Мория". Въпросът за миграцията беше обсъден по време на дебат днес в Европейска парламент.

В 7 часа сутринта полицаи започват да будят хората - палатка по палатка. Само детски плач разсича тишината.

С малкото спасени от пожара вещи жените и децата се отправят към временен палатков лагер. Хиляди се оказаха без подслон, след като лагерът "Мория" беше изпепелен.

Той беше дом за близо 13 хиляди мигранти и бежанци, които живееха при сурови условия. След пожара ситуацията се влоши още повече. Десетки прекарваха дните си под палещото слънце - на пътя или на изоставени паркинги, и без елементарни санитарни условия.

Капацитетът на новия лагер "Кара Тепе" е 8 хиляди души. Днес там бяха прехвърлени около 2800 мигранти. Всички правят тест за COVID-19, след като по-рано 35-ма мигранти дадоха положителни проби.

Филип Льоклерк, представител в Гърция на Агенцията на ООН за бежанците: "Много жени и деца са в риск. Важно е да им се окаже подкрепа спокойно и организирано".

Обитатели на "Мория" отказват да се преместят. Опасяват се, че ще останат още месеци във временния лагер, без възможност да стигнат до континента.

Башар, Сирия: "Не искам да ходя в новия лагер, защото е като затвор".

Шестима души са задържани за пожара в "Мория".

Но случаят надхвърля границите на острова. Темата за миграционната политика присъства в речта "За състоянието на съюза на председателя на ЕК" Урсула фон дер Лайен, а днес в Европейския парламент депутатите поискаха незабавен хуманитарен отговор на ситуацията на Лесбос.

Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешни работи: "Мория" не е нормално явление. Но миграцията - да. Тя е нещо, което можем да управляваме".

По думите на еврокомисар Йохансон не всички мигранти имат право да останат в ЕС, но всички имат достойнство и права, а в момента правото на закрила и убежище е застрашено. Според Илва Йохансон прекаленото драматизиране на въпроса е спънка пред решаването му.

Следващата седмица предстои да бъде представен нов план на ЕС за миграцията.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оставиха в ареста шестимата, обвинени за лихварство и рекет в Кюстендил
Оставиха в ареста шестимата, обвинени за лихварство и рекет в Кюстендил
Нийл Уорнък тества положително за коронавирус
Нийл Уорнък тества положително за коронавирус