НОВИНИ

Как София отбелязва празника си в условията на COVID-19?

Цанка Николова
от Цанка Николова
12:32, 17.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

На 17 септември църквата почита паметта на Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София. Днес е и денят на София.

Короноавирусът не позволи днешният ден да бъде отбелязан с големи тържества. Макар да беше малко необичаен, празнично настроение днес се усещаше. За столичани и за гостите на града имаше наситена културна програма на различни места в София.

За първи път тази година влак от столичното метро се превърна в сцена за градска култура. По традиция във всички общински музеи и галерии, както и в зоологическата градина входът беше безплатен.

Гордостта на София - столичното метрото, което вече е с дължина 48 км, се превърна в сцена за градска култура в празничния ден. Флашмоб, музикални изпълнения и фокуси посрещаха пътници по новия лъч на подземната железница.

Атанас Лозанов, Саунд Ъндърграунд: Идеята е да изненадаме столичани. Те ще очакват един напълно нормално влак, който се движи по третия метродиаметър, но ще попаднат буквално в друго измерение.

Музикалните изненади и фокусите се посрещаха с изключително вълнение от пътниците по новия лъч на метрото на днешния необичаен празник на София.

При откриването на нова сграда на детска градина и училище столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че с мъдрост, с вяра, с надежда и с любов се върви към промяна и развитие на София.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Решихме да отбележим празника с това, което умеем най-много - работа. Работим, за да можем да участваме заедно с всички граждани на София в промяната на града, градът се променя, това се вижда.

От днес част от богатството на древна Сердика, което столичани и гостите на града могат да видят, е и случайно откритата гробница от сердикийския некропол до храма "Света София". Тя е една от малкото антични гробници в Антична Сердика, които имат стенописи.

Доц. Тодор Чобанов, зам.-кмет по култура: Тази гробница е уникална и с откритите в мазилката останки от гробничнотго ложе, това също е голяма рядкост. Запечатани в мазилката на стенописа се откриха и миниатюрни фрагменти от балдахина, който вероятно е полаган върху покойния и следи от самото ложе.

В столичния храм "Св. София" вече са изложени мощите на първите светци на Сердика - свети Климент и свети ПотИт, подарени от папа Франциск.

Неофит, патриарх български: Да са благословени столичани с този хубав празник. Молим се Бог да бъде щедър и милостив, и доколкото е възможно да живеем в мир помежду си.

Макар и необичайно отпразнуван заради COVID-19, днешният ден беше изпълнен с много настроение и усмивки, скрити зад маските.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е водеща в ЕС по работещи жени в IT сектора
България е водеща в ЕС по работещи жени в IT сектора
Масови стачки на синдикати във Франция
Масови стачки на синдикати във Франция