Фандъкова: София има девиза си "Расте, но не старее" заради духовността и младите хора

от БНТ
11:45, 17.09.2020
Чете се за: 01:11 мин.
Регионални

На 17 септември отбелязваме празника на София. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова честити празника на всички софиянци и им пожела през много мъдрост да постигат вярата, надеждата и любовта, които да водят към по-добри цели за благото на всеки един и на града.

По-рано през днешния ден кметът присъства на църковната служба в храма "Св. София". Фандъкова разказа, че по случай празника е получен подарък от папа Франциск - мощи на двама от първите сердикийски мъченици. Столицата ни е получила и много подаръци от своите граждани, от хората на изкуството, творци.

"Има много проблеми, има много предизвикателства. Работата ни изисква много напрежение. За мен тази позиция е дълг към всеки един софиянец, но смятам, че това, заради което София има своя девиз - "Расте, но не старее", е именно духовността, младите хора, децата, за които е нужно всички ние да се грижим", каза Фандъкова.

За нея най-големият успех на столицата в областта на културата е възможността за изява на талантите във всеки един сектор. "Тук се събират и талантите на страната", допълни Фандъкова. Кметът искрено се гордее с реформите в сферата на културата, които са позволили дори през тази година не само да не бъдат намалени средствата за творците, а напротив - да бъдат увеличени.

Фандъкова разказа, че в момента се реализира една много стара мечта - създаването на център за съвременно изкуство. Благодарение на много проучвания и дискусии е идентифицирано интересно пространство - бившата топлоцентрала в Южния парк. В момента тя се трансформира.

"В моите разбирания това, което винаги е трябвало да прави общината, са няколко неща. Да може да има финансовите инструменти, финансово да подкрепя творците, да има пространствата. Остава нашата задача в трудно време да подкрепяме творците", заяви Фандъкова.

Какви са акцентите в празничната програма на Деня на София

В днешния празничен ден в София ще има редица събития, с които ще бъде отбелязан официалния ѝ празник. Заради епидемичната обстановка за първи път няма да има открити тържества и официални церемонии.

Българската национална телевизия ще излъчи тази вечер от 22:00 ч. филма за Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Леброн Джеймс счупи нов рекорд в НБА
Леброн Джеймс счупи нов рекорд в НБА
Дойде моментът за дъгоочаквания сблъсък: Локомотив Пд посреща Тотнъм
Дойде моментът за дъгоочаквания сблъсък: Локомотив Пд посреща Тотнъм