НОВИНИ

Какви са акцентите в празничната програма на Деня на София

денят софия какви акцентите празничната програма
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:52, 16.09.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Още

На 17 септември – деня на светите София, Вяра, Надежда и Любов, столицата отбелязва своя празник. Редица тържествени церемонии и многобройни културни събития са предвидени в програмата за празничния ден.

Общинските музеи и столичният зоопарк ще работят с вход свободен. С безплатен достъп за посетителите ще са Регионален исторически музей – София, музеят под базиликата „Света София“, парк-музей „Врана“, както и Софийска градска художествена галерия.

В историческия музей гражданите и гости на София ще могат освен постоянната експозиция да разгледат и пет изложби, както и монетното съкровище от площад „Света Неделя“.

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ ще представи изложбата „Рилският водопровод“, посветена на празнуващия град. В нея е обърнато внимание на водоснабдяването на столицата от началото на 20-ти век.

В градинката пред Националната библиотека любимите на поколения деца герои от книгите на италианския писател Джани Родари - Лукчо, Джелсомино, Дон Домат, Принц Лимон и много други, ще оживеят пред малки и големи. Празникът освен за София е и по случай 100 години от рождението на писателя и 20 години от създаването на Учебен комплекс „Джани РоДари“.

Празничното настроение продължава със стрийт трикинг, DJ пърформанс, фокуси, музикални импровизации с духови и струнни инструменти и театър на движението във флашмоб културния проект, организиран от студентското сдружение в обществена полза „Национален център за иновации и дигитални изкуства“.

Мотриса от третия метродиаметър ще се превърне в сцена за градска култура

Мотриса от новия трети метродиаметър ще бъде „подобрена“ с озвучаване, художествено осветление, брандинг и украса, както и изпълнена с млади артисти в две части - от 12:00 ч. до 15:00 ч. и от 20:00 до 22:30 ч. Подземният влак ще се движи по разписание в третия метродиаметър и на пръв поглед нищо няма да издава, че нещо различно ще се случи. На пероните обаче пътниците ще се озоват буквално в „друго измерение“. На всеки пробег по маршрута от кв. „Красно село“ до кв. „Хаджи Димитър“, музиката ще се променя от трап, през хип-хоп и БГ поп до техно.

На различни метростанции във флашмоба, изненадващо ще се включват артисти и спортисти с различни демонстрации и етюди. В тунелите „мотрисата-фантом“ ще разчита на художествено осветление, ефекти и скоростно преживяване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ветровито време днес
Ветровито време днес
Григор Димитров продължава в Рим
Григор Димитров продължава в Рим