НОВИНИ

В Деня на София: Мотриса от третия метродиаметър ще се превърне в сцена за градска култура

деня софия мотриса третия метродиаметър превърне сцена градска култура
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
14:31, 16.09.2020
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Музика на живо, диджей пърформанс и театър на движението са само част от изненадите във флашмоб културния проект, организиран от Националния център за иновации и дигитални изкуства за Деня на София. Мотриса от третия метродиаметър ще бъде „подобрена“ с озвучаване, и художествено осветление, брандинг и украса, и изпълнена с млади артисти в извънпиковите часове в ранния следобед и след 19:30 ч. на 17 септември.

"SOUND UNDERGROUND" ще се състои за първи път в България. Акцията е вдъхновена от добрите практики като Tram Party, Tram Session и Subway Drum в мегаполисите Лондон, Хонг-Конг, Токио, Берлин, Ню Йорк, Варшава и Будапеща. Целта на инициативата е да изненада и зарадва столичани и гостите на града с добро настроение в празничния ден и е под мотото "Когато движението среща промяната".

В мотрисата зад диджей пулта ще застанат градските легенди на електронната музика - DJ VLD и Disco Manga. Акцията се осъществява със съдействието на Столична община, а домакин и съорганизатор е Метрополитен ЕАД.

Мотрисата ще се движи по разписание и на пръв поглед нищо няма да издава, че нещо различно ще се случи. На пероните обаче пътниците ще се озоват буквално в "друго измерение". На всеки пробег по маршрута от "Красно село" до кв. "Хаджи Димитър", музиката ще се променя от трап, през хип-хоп, БГ поп, изпълнения на живо с акомпанимент от китара и саксофон, стрийт танци, пантомима, до теххаус бийт.

"SOUND UNDERGROUND" разчита на доброто настроение на всички пътници без значение от тяхната възраст.

Организаторите от Националния център за иновации и дигитални изкуства избират новия метродиаметър като символ на модерността и свързаността между времето, пространството и различните генерации.

На борда на мотрисата, стюарди ще съблюдават за сигурността, носенето на предпазни маски и недопускането на струпване на прекалено голям брой пътници, във връзка с противоепидемичните мерки. Все пак, най-любопитните ще имат възможността да сканират QR код на постерите,
позиционирани в мрежата на метрото и да узнаят приблизително точните часове на флашмоба.

Събитието в подземната железница на София ще бъде заснето за официален музикален клип, предназначен за ротация в световния музикален канал за клубна музика - Dance trippin TV, излъчващ от Кралство Нидерландия.

Организаторите на "SOUND UNDERGROUND" ще кандидатстват с концепцията в различни конкурси през 2021 г. за трансформация на градската среда чрез съвременна култура и обещават тя да се превърне в традиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без COVID-19 в ЦСКА-София преди сблъсъка с БАТЕ в Лига Европа
Без COVID-19 в ЦСКА-София преди сблъсъка с БАТЕ в Лига Европа
ЦСКА-София пусна в продажба билетите за мача с Лудогорец
ЦСКА-София пусна в продажба билетите за мача с Лудогорец