НОВИНИ

Гъвкави колчета на пътя ще ограничават изпреварването в Кресненското дефиле

bnt avatar logo
от БНТ
07:35, 16.06.2022 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Ремонтни дейности затрудняват движението по главен път Е-79 в района на Кресненското дефиле. Очаква се те да продължат до края на месец юни, като до края на тази седмица да бъдат монтирани и гъвкави колчета, които да разделят физически двете платна и изпреварването да бъде ограничено напълно.

Повече от месец по 19-километровото трасе в района от Симитли до Кресна важи ограничението до 50 километра в час, а изпреварването е напълно забранено. За ограниченията сигнализират оранжевата осова линия и пътните знаци на всеки 200 метра. От 17 юни обаче, вече ще бъдат монтирани и гъвкави колчета по средата на пътното платно, които физически да ограничат нарушителите на пътя.

"Това е един от вариантите. Разбира се, той, както и всички други, трябва много добре да се разгледат, защото през зимата не се знае как ще минава снегопочистващата техника. Ако минават линейка и пожарна - как ще стане разминаването не е ясно. Но тези колчета са много добър вариант за ограничаване на изпреварването, тъй като така ще се намалят катастрофите", смята Георги Бързаков - пътен експерт.

Шофьорите споделят, че новите ограничения могат да доведат до пътни инциденти и призовават колчетата да бъдат добре сигнализирани и обезопасени.

В пътния бранш са разделени в мненията си относно новите скоростоограничители. Георги Бързаков коментира още, че ако ограничението е вдигне до 70 км/ч, няма да е фатално, а по пътя ще се минава по-бързо.

В писмо до БНТ от Агенция "Пътна инфраструктура" казаха, че заради обилните валежи през последните седмици в района на дефилето, строително-монтажните работи по трасето с поставянето на ограничителните колчета са се забавили. Поради тази причина довършителните дейности и монтирането им ще се отложи с няколко седмици.

Вижте повече в прякото включване на Али Мисанков

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски подписа с Роналдо
Левски подписа с Роналдо
Жители на русенски блок протестират заради проблемен строеж, подкопаващ сградата
Жители на русенски блок протестират заради проблемен строеж, подкопаващ сградата