НОВИНИ

Генериран е хеш-кодът за машините, с които ще гласуваме на 2 октомври

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:53, 19.09.2022
Чете се за: 02:10 мин.
Общество
генериран хеш кодът машините гласуваме октомври
Слушай новината

За да се гарантира сигурността на машинния вот тази вечер беше генериран и хеш-кодът за машините, с които ще гласуваме на 2 октомври. Той трябва да бъде еднакъв на всички устройства и ще се разпечатва на всяка контролна разписка.

Версията на софтуера за машинния вот на 2 октомври беше създадена в присъствието на експерти и наблюдатели, както от политическите партии, така и независими.

"Съответно важните елементи са генерирането на ключа, който е от три части, т.е., трима души ще вкарват пароли, които ще се ползват за ключ. Също така - втората част е генерирането на хеша, който всъщност трябва да бъде еднакъв на всички машини за изборите. Той гарантира еднаквостта на софтуера ѝ. Целта е защита и прозрачност", обясни Благовест Кирилов - служебен заместник-министър на електронното управление.

Процедурата по удостоверяване на машините от Министерството на електронното управление, Института по стандартизация и Института по метрология приключва именно с генерирането на хеш-кода.

"Той ще се отпечатва на всяка контролна разписка, която се отпечатва, след като гласува избирател. Ще бъде публично достъпен в СИК за сравнение. Ще бъде оповестен публично както от тези институции - трите, така и от ЦИК, така че всеки избирател, гласувайки, ще извършва контрол върху това, че се гласува със софтуера, който тази вечер е с хеш-кода, който е генериран тази вечер", каза Росица Матева - говорител на ЦИК.

По-малко от 10 дни ще са необходими за инсталиране на софтуера на машините и те ще могат да потеглят към секциите в страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За първи път от 67 години насам: Грандовете в Италия загубиха двубоите си от Серия А в един и същи ден
За първи път от 67 години насам: Грандовете в Италия загубиха двубоите си от Серия А в един и същи ден
Спомен за Досьо Досев: "Където има талант, няма възраст"
Спомен за Досьо Досев: "Където има талант, няма възраст"