Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

ГЕРБ-СДС на консултациите при президента: Ако ни бъде връчен мандат, ще го върнем

Александър Марков
от Александър Марков
14:14, 27.06.2022 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

Президентът Румен Радев започна консултации с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент. За разговори той посрещна представителите на ГЕРБ-СДС.

"Това е предизвикателен за страната ни момент, наред с бежанската и икономическата, здравната кризи сме изправени и пред политическа криза. Българите са изправени пред неизвестност и предизвикателства, които не могат да бъдат решени от една партия. България очаква по-активна подкрепа в съюзите, в които членува, очакваме да работим още по-ефективно, да отстояваме националния интерес, да не оставаме в периферията на Европа, това изисква единна и амбициозна външна политика", заяви президентът Румен Радев.

Той поясни, че бъдещето на гражданите зависи от решенията на политиците.

"Дълбоката криза, която ни обхвана, породи стремежа към промяна. Но непрекъснато намаляващата избирателна активност е атестат за сриващото се доверие в политическата класа. Това поставя рискове за България и от партиите зависи да си върнат доверието. Народното събрание трябва да свърши не малко работа, за да гарантира функционирането на държавата поне до края на годината", каза президентът Румен Радев.

Той подчерта, че актуализацията на бюджета и приемането на законодателни промени за стартиране на Плана за възстановяване и устойчивост не търпят отлагане. Румен Радев изрази надежда, че партиите ще влязат в градивен диалог.

"Политическите партии имат огромна отговорност в условията на криза. Ако не се случи съставянето на правителството при връчването на мандата на първата политическа сила, ако бъде връчен мандат на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, ще върнем мандата възможно най-бързо", допълни Десислава Атанасова.

По думите ѝ при всички кризи, ако държавата няма гарантиран държавен бюджет, "това ще е катастрофа".

"Предстоят важни закони, които очакваме Министерският съвет да внесе в Народното събрание, касаещи изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. Всички извинения, че ако не работи те няма да бъдат приети, звучат нелогично. Цялото политическо противопоставяне ще видим и чуем в едни предстоящи избори, но сега е време за адекватни и държавнически решения", добави Десислава Атанасова".

Тя призова останалите партии да проявят разум и да работят заедно.

"Оставката на правителството е естественото развитие на политическата криза и може да се окаже краят ѝ. Потенциал за принципна коалиция няма, за безпринципна има. Не вярвам подобно управление да бъде устойчиво и да бъде възприето добре от българското общество. Колкото до промяната - всички се променяме", коментира Томислав Дончев.

Срещите трябваше да стартират с представители на "Продължаваме промяната", но те не дойдоха на "Дондуков" 2.

"Продължаваме промяната" не дойдоха за консултациите при президента

Отсъствието си ПП оправдаха с това, че по същото време има заседание на бюджетната комисия в парламента. Със същата причина отсъствието си оправдаха и от "БСП за България". Очакват се консултациите с представители на ДПС.

БСП също няма да отидат на консултациите при президента днес

Утре разговорите продължават с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
БСП също няма да отидат на консултациите при президента днес
БСП също няма да отидат на консултациите при президента днес
Петър Чех също напуска Челси
Петър Чех също напуска Челси