НОВИНИ

Вечер на българо-украинската дружба в София

Мария Плачкова
от Мария Плачкова
11:00, 27.06.2022
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Интересна културна и информационна програма, традиционни ястия и народни песни. Това представи вечерта на украино-българската дружба, в ситуационния център "Отворени врати” в София.

Всички присъстващи се посрещат с българска баница и традиционен украински борш.

Така наречената "Вечер на дружбата" дава възможност, не само за културен обмен между украинци и българи, но и да се запознават и да се създадат приятелства, казва Юанна Бещук :

„В момента центъра фокусира дейността си върху образователни дейности, психологична и информационна подкрепа. Помагаме на хората с контакти да намерят работа. Всяка седмица в центъра има срещи на бизнеса. Където желаем да срещнем украински предприемачи с български инвеститори. Да участват и техните идеи да стават реалност”, казва Бещук.

Виктория е рехабилитатор, в края на март пристига от окупирания Бердянск в България. През интернет подава заявка, за да участва във форум, където обучават как да се справят с психологическите травми от войната, а сега работи в Центъра за висцерална терапия в София.

Виктория продължава да гради планове за бъдещето и учи български в ситуационния център. А Ирина от Киев е филолог по английски, продължава да работи дистанционно. Идвала е преди години в България и оттогава започва да учи български самостоятелно.

Обаче, има украинци, които все още не могат да си намерят работа в България, признава експертът по човешки ресурси Георги Първанов.

"На това събитие говорих с учители, архитекти и дизайнери. С много интересни кадри за реализация на българския пазар на труда. Единият от проблемите е, че част от хората, с които си говорих не знаят български и английски език, те говорят украински и руски. И това затруднява тяхната бърза реализация”, казва Първанов.

Затова центърът ще продължи да провежда такива срещи, за да помогне на украинските граждани да се интегрират по-бързо.

Вижте повече във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар изпепели известен русенски ресторант
Пожар изпепели известен русенски ресторант
Президентът започва консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство
Президентът започва консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство