НОВИНИ

ГЕРБ ще сезира ЕК за недопускането на Андрей Ковачев в Северна Македония

герб сезира недопускането андрей ковачев северна македония
bnt avatar logo
от БНТ
13:21, 07.05.2023
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

ГЕРБ ще информира европейските си партньори, както и комисаря по разширяване за казуса с недопускането на евродепутата Андрей Ковачев на територията на Република Северна Македония.

"На Гергьовден, когато почитаме паметта на падналите воини за Отечеството ни, властите на Република Северна Македония извършиха безпрецедентна постъпка като не допуснаха на територията на страната ръководителя на групата на ГЕРБ-СДС в ЕНП д-р Андрей Ковачев, който е и говорител на групата на ЕНП в Европейския Парламент, отговарящ за Разширяването на ЕС и Западните Балкани. ГЕРБ категорично осъжда тези действия на властите на РСМ", посочват от партията.

"Подобни недопустими мерки, както и всички действия от последните месеци срещу срещу други български граждани или срещу граждани на РСМ, открито заявяващи своята българска идентичност, не допринасят по никакъв начин за европейската интеграция на Република Северна Македония, както и за развитие на добросъседските отношения между двете държави.

ГЕРБ и нейният лидер са полагали целенасочени усилия за ускоряване на европейската интеграция на страните от Западни Балкани, в т.ч. на РСМ. Припомняме, че през 2017г. премиерът Борисов и премиерът Заев подписаха Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Точно по време на първото българско председателство на ЕС темата за разширяването беше върната в дневния ред на Съюза", се казва в публикация на партията в социалните мрежи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Топло време днес и утре, работната седмица започва със застудяване
Топло време днес и утре, работната седмица започва със застудяване
Тодор Батков: Не изключвам и аз да съм допускал грешки, но съм го правил в името на Левски
Тодор Батков: Не изключвам и аз да съм допускал грешки, но съм го правил в името на Левски