НОВИНИ

Германия е готова да приеме 1500 мигранти от лагера "Мориа"

германия готова приеме 1500 мигранти лагера мория
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
12:27, 15.09.2020
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и вътрешният министър Хорст Зееховер планират страната да приеме подбрани мигранти от лагера "Мориа". Преди това Върховният комисар на ООН за бежанците (ВКБООН) настоя за действия от страна на държавите от ЕС, съобщи АРД.

По информация на агенцията Меркел и Зеехофер са се договорили броят на мигрантите, които Германия би могла да приеме, да бъдат 1500 човека. Става въпрос за семейства с деца, които според гръцките власти се нуждаят от защита. Твърди се, че предложението вече е обсъдено с правителството в Атина.

Засега не е ясно дали СПД би подкрепила тази идея. Председателят на партията Саския Ескен спомена в неделя, че голям брой бежанци трябва да бъде докаран незабавно в Германия и като цяло, остава впечатлението, че коалиционните партии в управлението са единодушни по този въпрос.

5 години след началото: Ще се справят ли Гърция и ЕС с миграционната криза

В сряда лагерът "Мориа" на остров Лесбос изгоря напълно, а 12 000 души останаха без подслон. Швейцария и 9 държави от ЕС изразиха готовност да приемат 400 непридружени деца. Зеехофер заяви, че Германия ще осигури покрив на между 100 и 150 деца и младежи, като подчерта, че това е едва "първата крачка", която ще бъде последвана от приемането предимно на семейства с деца.

Предвид положението на хората на Лесбос, Върховният комисар на ООН за бежанците настоя за оказване на бърза помощ от страна на европейските държави. Положението на мигрантите там е "извънредна хуманитарна ситуация, която изисква бързи и незабавни действия от европейските държави съвместно с Гърция", подчерта Франк Ремус – представител на организацията в Германия.

Много градове в Германия са готови незабавно да приемат хора от лагера "Мориа", предвид спешната ситуация там. Виждането е, че независимо от дебата за справедливо разпределение на бежанците в рамките на ЕС, хората се нуждаят от помощ сега.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военнослужещи и техника се включват в гасенето на пожарите у нас
Военнослужещи и техника се включват в гасенето на пожарите у нас
С притеснение за носенето на маски и дистанцията започна новата учебна година в страната
С притеснение за носенето на маски и дистанцията започна новата учебна година в страната