НОВИНИ

Германският канцлер е обект на хакерска атака

bnt avatar logo
от БНТ
06:26, 14.05.2020
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Германският канцлер Ангела Меркел потвърди, че е била обект на хакерска атака, вероятно от руското военно разузнаване ГРУ.


Тя отговори на въпрос в парламента във връзка с разкрития на Шпигел, че руската специална служба се е добрала до нейни имейли от периода 2012-2015 година.

През 2016-та германският контрашпионаж публично обвини руска хакерска група, за която се смята, че стои и зад кибер-атаките срещу американските избори.

Преди пет години Шпигел съобщи и за кражба на данни от компютрите на Бундестага. Русия отрече роля в случая, а преди две години говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира със сарказъм: Прониквали сме в Бундестага само веднъж през 1945-та, когато освобождавахме Берлин от нацистата напаст. Тогава се наричаше Райхстаг".

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Мога да кажа, че много ми е болно. Всеки ден се опитвам да подобря отношенията с Русия. От друга страна виждаме ясни признаци, че руските сили действат в определена посока. Това е неприятна област на напрежение, по която работим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АПИ: Карайте внимателно на "Тракия" и "Струма"
АПИ: Карайте внимателно на "Тракия" и "Струма"
Графити в Мексико почитат медиците
Графити в Мексико почитат медиците