НОВИНИ

Текстилно предприятие в Габрово търси нови служители въпреки извънредното положение

bnt avatar logo
от БНТ
22:22, 13.05.2020
Чете се за: 01:58 мин.

Повече от 110-годишна история има памуко-текстилната индустрия в Габрово. Време, през което се превръща в един от основните икономически стълбове в региона.

Предприятието на Георги Бижев осигурява работа на над 200 човека. В ситуацията на извънредно положение заради пандемията от COVID-19 съкращения тук не е имало. Напротив - търсят се нови служители.

Георги Бижев - изпълнителен директор на фирма "Мак": Ние имаме една доста сериозна европейска репутация като предприятие и практически нашите капацитети са заети до 2025 година. На нас не се налага да съкращаваме, напротив на нас ни се налага в момента да назначаваме хора.

В началото на епидемията у нас, фирмата беше една от първите, пренасочили част от мощностите си в производство на предпазни облекла за медиците на първа линия. Не за да търси ниша за оцеляване, тъй като и в момента то представлява само малка част от дейността й.

Георги Бижев - изпълнителен директор: Стана ясно, че практически са необходими лични предпазни средства, които да са непромукаеми, които да защитават работещите на първа линия, онези които се сблъскват директно с вируса. Положетелното беше, че ние произвеждаме антибактериални тъкани, но вирусолозите казаха, че това не върши работа и тогава са сетихме, че ние от дълги години имаме опита в производство на ламинирани тъкани, т.е. ползваме различни видове мембрани. Това ни даде възможността с наличностите, които имаме да произведем материал, който да е наистина непромокаем, но в същото време дишащ, защото ние с дишащи мембрани работим дълги години.

Всички материали, които се използват за предпазните облекла, се тестват в акредитираната лаборатория на предприятието.

Георги Бижев - изпълнителен директор: Това е за премерване на паропропускливост, когато гащеризонът се облече, ако той не е пропусклив, т.е. тялото не може да диша, вие не може да го носите 8 часа. Мембраните се проверяват за т.нар. ред стойности, което означава количеството паропреминаване, което преминава през мембраната при единици повъхности за единица време, при определена температура и влажност.

В момента тук се произвеждат по 4000 броя предпазни облекла на седимица. Освен за нуждите на българските медици се прави износ и към Германия.

Георги Бижев - изпълнителен директор: След като практически продукта мина в австрийска лаборатория за сертификация, сертификата доказва, че това изделие е от най-висок клас за биологична защита, което ни даде правото да поставим пиптограма, което показва, че това лично предпазно средство е за биологична защита.

По време на пандемията проблеми с изпълнението на поръчки и реализацията на продукция за европейските пазари няма. Проблем обаче се оказват доставките на материали, които се използват в производството от други държави. Все пак вече се усеща раздвижване.

Георги Бижев - изпълнителен директор: Това, което се чувства като облекчение, е, че границите са по-лабилни и практически доставките започват да се успокояват. Връзките са все още разкъсани, но виждаме, че има някакво разхлабване. Така или иначе на нас ни се наложи да се презапасяваме със суровини и материали, за да можем да направим процеса гладък.

95% от продукцията, която се произвежда от тази фирма, е предназначена за европейските пазари.

Георги Бижев - изпълнителен директор: Ние имаме над 700 артикула със софтуер за 16 000 цвята. Практически всичко онова, което произвеждаме имаме един затворен цикъл, имаме тъкачен процес, има процес на багрилно-притурни щампи, имаме конфекционираща дейност, менажираме няколко конфекции в България и Македония и продаваме готов продукт и всичко предназначено за Европа.

Въпреки че предпазните облекла са минимална част от дейността на фирмата, Георги Бижев казва, че производството им ще продължи колкото е необходимо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Млада компания от аутсорсинг индустрията има 100-процентов ръст за последните месеци
Млада компания от аутсорсинг индустрията има 100-процентов ръст за последните месеци
Степан Хиндлиян: Случващото се с "Левски" е гавра с емблемата на българския футбол
Степан Хиндлиян: Случващото се с "Левски" е гавра с емблемата на българския футбол