НОВИНИ

Съдилищата започват работа при засилени мерки за сигурност

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:42, 13.05.2020
Чете се за: 01:54 мин.
У нас

Съдилищата поетапно започват да възстановяват своята дейност от утре, но при засилени мерки за сигурност. По решение на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, в сградите ще се допускат само служители на съдилищата и участници в делата. Вещите лица и свидетелите ще трябва да чакат извън съдебните сгради или залите, докато бъдат повикани.

Броени часове остават до отмяната на извънредното положение, а съдилищата в страната вече се готвят да започнат възстановяването на работата си от утре. Служителите на съдилищата и участниците в делата ще трябва да влизат и излизат през отделни входове, на които ще има поставени дезинфектанти. Задължително трябва да носят маски и ръкавици. Движението в коридорите пък ще бъде еднопосочно. Там обаче няма да има пейки и столове, където обикновено гражданите чакат да започнат делата им.

В Софийския градски съд тече усилена подготовка за връщането към нормален режим на работа. Това обаче ще се случи поетапно и ще е нужно търпение. Вече се създава организацията за еднопосочното движение в сградата, но другата седмица ще бъдат готови стъклените прегради, които ще ограничат контакта между граждани и служители.

Алексей Трифонов - председател на Софийския градски съд: С такива стъкла ще бъде оборудвана и адвокатската стая, където се четат делата преди заседание.

Справките по дела трябва да се извършват по възможност на едно гише при спазване на дистанция. Съдиите могат да работят в кабинетите си, но само ако не са повече от двама. Съдиите и служителите, които не са дежурни по график, ще работят дистанционно. В залите няма да се допускат външни лица и медии.

Алексей Трифонов - председател на Софийския градски съд: Ще има контролиран достъп на граждани до Съдебната палата, така че по някакъв начин да се регулира техният брой, доколкото е възможно, разбира се. Трябва да имат маски и ръкавици като минимум, за нашите служители, особено за призовкарите, които са рискова група, няма защо да се лъжем сме предвидили и закупили шлемове, когато връчват призовки

И по-малките съдилища в страната ще започнат да възобновяват работата си при строги правила. Административният съд в Благоевград не прави изключение.

Йона Мавревска - говорител на Административен съд-Благоевград: Достъпът ще става при строго спазване на всички противоепидемични мерки, сред които дезинфекция, измерване на телесната температура.

Председателят на ВКС Лозан Панов днес се включи в организацията на мерките за безопасност в Съдебната палата в София. Панов се обяви за по-либерални мерки, но подчерта, че е важно да се намери баланса между гарантиране правата на гражданите и на запазването на здравето на всички участници в делата.

Лозан Панов - председател на ВКС: Предстои отварянето на още един вход. Ще има вход, който ще бъде за служителите и магистратите и вход, който ще бъде за гражданите и адвокатите, за да може да опитаме да разделим потока по начин, който не позволи струпването на много хора на едно и също място.

Пред съдилищата предстои задачата да осигувят възможност за видеоконферентно провеждане на заседания по делата.

Боян Магдалинчев - представляващ ВСС: С оглед изискванията, които са заложени като принципни положения в съдебния процес - няма значение дали е наказателен, граждански или административен, за публичност и непосредственост.

Тази година няма да има съдебна ваканция, което означава, че съдилищата ще продължат да разглеждат дела без прекъсване през летния сезон.

Призовките по делата могат да стават по телефон или на електронна поща, а съдилищата ще имат възможност да сключват договори с фирми за професионално почистване и дезинфекция, ако не разполагат с достатъчно чистачи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредна епидемична обстановка от 14 май - 4 нови заповеди влизат в сила от 00:00 ч тази нощ
Извънредна епидемична обстановка от 14 май - 4 нови заповеди влизат в сила от 00:00 ч тази нощ
Покупките на велосипеди бележат невиждан пик по време на пандемията
Покупките на велосипеди бележат невиждан пик по време на пандемията