НОВИНИ

Как се разви епидемията от COVID-19 у нас за 2 месеца?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:15, 13.05.2020
Чете се за: 01:35 мин.
Още

Как се разви епидемията за два месеца - по брой заразени минахме 2000 души. Загубихме почти 100 българи. Но спасихме близо 500.

Достигнахме най-голям брой заразени за едно денонощие на 24 април - така, както предсказаха математическите модели. Имаше и други дни, в които ръстът беше голям. На 6-и май например доближихме 70 заразени за денонощие.

Каква е равносметката до този момент? Дойде ли краят на срещите ни с вируса с отмяната на извънредното положение - едва ли. Но винаги има и оптимистична прогноза, която може да се сбъдне при определени условия.

Животът в извънреден ритъм. 62 дни, в които отброявахмe. Качвахме се и слизахме по кривата. Очертавахме новите правила на едно неочаквано време, което имаше заряд да ни изправи пред изпитания.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: С невиждана ярост досега в човешката история.

БНТ: Това ли беше? С пика от 24 април и 90 доказани случая за денонощие? Слязохме?

Проф. Николай Витанов - Българска академия на науките: Да, ама не. Виждате, че не е така.

Числата не лъжат. Твърдо сме отгоре на платото. Първият голям пик дойде и си замина, казват от екипа, изготвящ математическите модели на заразата, но условието беше мерките да се спазват.

Проф. Николай Витанов - Българска академия на науките: Ние сме жертва на собствения си успех. Отидохме на един вариант от 50-80 случая на ден, който общо взето се поддържа и досега.

Сценарият 20-40 е това, към което се стремим. Но не се получава.

Проф. Николай Витанов - Българска академия на науките: Дисциплината вече както виждате, започва да се пропуква, така да го кажем.

На този етап имаме късмет. Вирусът се разпространява ендемично - с локални огнища или клъстъри. Допусне ли се обаче разрастването им - отиваме рязко нагоре.

БНТ: Но крачката дотам не е толкова голяма?

Проф. Николай Витанов - Българска академия на науките: Не, никак не е голяма, не. Просто трябва да бъдат изтървани един-два клъстъра или да не бъдат хванати навреме.

БНТ: Това е въпрос на два дена, да кажем?

Проф. Николай Витанов - Българска академия на науките: Точно така. Въпрос на три дена.

Механика на епидемията - може да се случи толкова бързо, защото и хората, призвани да държат нещата под контрол, имат праг на издръжливост. Здравните инспекции два месеца работят на ръба на невъзможното. Всеки от сценариите пред нас е вероятен, казват учените. И добрите и лошите прогнози, като тази, която ни стресна в началото.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - Национален оперативен щаб: Ще се загубят човешки животи.

Но именно на първоначалната реакция на обществото дължим днешните резултати. Емоциите, които наложихме върху този извънреден отрязък от време, бяха интензивни. Преминаха през паника, объркване, недоверие, благодарност, успокоение.

Краят, който обяваваме днес, обаче всъщност не е край. И отново имаме избор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаквайте на живо по БНТ: Брифинг на здравния министър от 20:45 ч в МС
Очаквайте на живо по БНТ: Брифинг на здравния министър от 20:45 ч в МС
Храненето в хотелите ще бъде само на открито, няма да има "шведски маси"
Храненето в хотелите ще бъде само на открито, няма да има "шведски маси"