НОВИНИ

При кого ще отидат акциите на "Левски"?

кого отидат акциите левски
bnt avatar logo
от БНТ
20:33, 13.05.2020
Чете се за: 02:27 мин.
Спорт

Изненадващ ход с акциите на футболния клуб "Левски"! Собственикът на клуба Васил Божков обяви в писмо на "Нове Холдинг", че връчва мажоритарния пакет акции на премиера Борисов. От името на правителството обаче министърът на младежта и спорта Красен Кралев отказа да ги приеме. В следобедните часове въпросните акции все пак се озоваха на стадион "Георги Аспарухов", където бяха връчени на изпълнителния директор на клуба Павел Колев.

Голямата новина от днес е, че реална смяна на собствеността на мажоритарния пакет акции в "Левски" няма. Георги Попов и Васил Божков продължават да притежават мажоритарния пакет акции. Причината премиерът Бойко Борисов, на когото бяха джиросани акциите по-рано днес, да не е новият собственик на "Левски" е защото той не е вписан в акционерната книга. Това ще стане само при негово желание и при свикване на общо събрание , но това ще породи конфликт на интереси заради заеманата от него длъжност.

Сюрпризите със съдбата на футболния клуб започнаха рано-рано. Сашо Диков се появи пред Министерския съвет с акциите в ръка, искайки да ги връчи на министър-председателя. От кабинета бързо отвърнаха, че подобен ход е невъзможен от юридическа, морална и практическа гледна точка.

Красен Кралев - министър на младежта и спорта: За да има прехвърляне на акциите, трябва да има волеизявление от двете страни. Очевидно едната страна не желае да ги получи. Смятаме, че това е опит за политизиране на съдбата на "Левски", което не е редно. Няма как премиерът на държавата да бъде собственик на който и да е клуб. Несериозно отношение към съдбата на клуба, но вината за това не е в премиера Борисов. Виждаме, че има желаещи, които да станат притежатели на тези акции. Ако те не потвърдят желанието си, редно е акциите да отидат в привържениците на клуба, които са заявявали многократно желание да вземат съдбата на "Левски" в свои ръце.

Севдалина Арнаудова - ръководител на пресслужбата на Министерски съвет: Съжалявам, но аз не мога да ги предам на господин Борисов, защото той отказа да ги приеме. И не мога да вляза в ролята на куриер. Господин Борисов смята, че това е несериозно и отказва да куриерствам и да приеме акциите на "Левски" по този начин.

Съобщил убедено в неделя, че акциите в крайна сметка ще се окажат в него, баскетболният треньор Константин Папазов обяви в ефира на БНТ, че намеренията и амбицията му не са се променили и той би ги приел.

Константин Папазов: Продължавам да бъде единственият, който желае да притежава тези акции, защото имам ясна визия за това какво трябва да се случи и как трябва да извадим максимална поука от грешките, които са допускани от, евентуално мога да нарека, моите предшественици, ако един ден хипотетично се случи това аз да бъда носител на тези акции.

В следобедните часове воаяжът на Диков продължи към стадион "Георги Аспарухов", където журналистът разясни, че след комуникация с Божков ще предостави акциите на изпълнителния директор на "сините" Павел Колев.

Сашо Диков - журналист: "Сашо, щом Б.Б. не иска, да ги оставим на "Левски" и той да се оправя после. Нали е най-големият фен?" Това е смс-а, който получих от Васил Божков и затова съм сега тук, за да връча всичко това на Павел Колев.

Не след дълго консултациите на "Герена" доведоха до категоричен отговор от Колев дали всъщност има нов ръководител на "Левски".

Павел Колев - изп. директор на ПФК "Левски": Промяна в собствеността за нас няма към момента. Това, което бихме могли да направим, е да се опитаме по някакъв начин да разрешим казуса, защото казус има. Акциите, временните удостоверения са прибрани в касите на клуба и ние не можем да разполагаме с тях по никакъв начин. "Левски" като клуб със 106-годишна история не заслужава това, което му се случва в момента.

На целия този фон Павел Колев съобщи, че само днес в клуба са постъпили две оферти за спонсорство, а той заедно със спортно-техническия щаб, начело с Петър Хубчев към момента остават на работа в отбора. Феновете на сините също не останаха безучастни към случващото се.

Степан Хиндлиян - председател на НКП на "Левски": Думата на деня е гавра. От гледна точка на привържениците изходът е под някаква форма акциите да бъдат, най-образно казано, придобити от клуба. Да се отиде на общо събрание и там акционерите да решават за нов управителен и надзорен съвет.

Финансовата криза в "Левски" е безпрецедентна, като служители и футболисти не са получавали своите месечни възнаграждения от над 2 месеца. На 20 май ще станат 3 месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Покупките на велосипеди бележат невиждан пик по време на пандемията
Покупките на велосипеди бележат невиждан пик по време на пандемията
От 14 май до 14 юни се обявява извънредна епидемична обстановка на територията на страната
От 14 май до 14 юни се обявява извънредна епидемична обстановка на територията на страната