НОВИНИ

Гимнастиците Кевин и Еди Пеневи искат да спечелят квоти за олимпийските игри в Париж през 2024 г.

гимнастиците кевин еди пеневи искат спечелят квоти олимпийските игри париж 2024
Снимка: БФ Спортна гимнастика
bnt avatar logo
от БНТ
16:21, 01.07.2023
Чете се за: 04:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Двама от най-добрите състезатели по спортна гимнастика, братята Еди и Кевин Пеневи имат обща мисия - спечелването на квоти за олимпийските игри в Париж догодина. Двамата гостуваха в "Campio podcast" на БНР.

32-годишният Еди Пенев е роден в България, но от третата си година живее в САЩ. Съвсем наскоро спечели две златни отличия на земя на Световните купи във Варна и в Осиек (Хърватия).

"Доволен съм от представянето си в Световните купи, но има неща, които трябва да подобря. За мен винаги по-важно е било как се представям, отколкото това на коя позиция съм завършил. Доволен съм за себе си, за България и за гимнастиката в България", каза Еди Пенев.

По-малкият му брат Кевин нямаше късмет във Варна и в Осиек, но натрупа опит.

"Доволен съм повече от представянето си във Варна. Имам още работа, трябва да тренирам много. Двамата с брат ми си помагаме много в тренировките и в състезанията. Много ми харесва да се състезавам за България. Досега бях в младежкия отбор на САЩ, с тях имах един голям турнир в Япония. Но повече ми харесва да се състезавам за България", коментира Кевин Пенев.

Те разказаха колко специфична е конкуренцията между двама братя.

"Има конкуренция между нас, но тя е по-различна, защото все пак сме братя. Но конкуренцията винаги те прави по-добър, независимо каква е тя. Когато гледам Кевин на състезания ми е по-напрегнато, отколкото когато аз играя. Винаги съм на тръни, когато Кевин играе", призна Еди Пенев.

Той вече имаше една възможност да участва на Олимпиада. Гимнастикът имаше квота за Токио 2020, като по това време беше национал на САЩ, след като спечели републиканското първенство. Контузия обаче обърква плановете му.

"Беше ми много трудно. Бях се представил много добре на републиканското първенство на САЩ, бях станал шампион. Тренирах един нов прескок, защото исках не само да участвам на Олимпиадата, но и да се боря за медалите - и на земя, и на прескок. Но получих контузия. Просто така се случва, когато натискаш гимнастиката - правиш сложни неща и има контузии. Много ме е яд, но не мога да върна времето и гледам напред. Догодина има още състезания от Световните купи и там вече ще имам шансове да събера точки според състезанията и евентуално да спечеля квота за Париж. Тогава ще дам всичко от себе си. Ако всичко е наред и се представя както тази година, имам много голям шанс", добави Еди Пенев.

Кевин ще участва на предстоящото световно първенство в Белгия, където ще има възможност да спечели квота.

"Имам шансове, но ще бъде много трудно. Все пак в Белгия ще участват най-добрите гимнастици в света. Ще бъде трудно. Трябва ми малко време, да се подготвя добре и се надявам да се представя добре", коментира той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саша Илич след успеха над Базел: Победите са добре дошли, но резултатите в момента не са важни
Саша Илич след успеха над Базел: Победите са добре дошли, но резултатите в момента не са важни
Екатерина Дафовска и Атанас Фурнаджиев са специални гости за 30-годишнината на Международния съюз по биатлон
Екатерина Дафовска и Атанас Фурнаджиев са специални гости за 30-годишнината на Международния съюз по биатлон