НОВИНИ

Гласуването в Турция: Без сериозни нарушения в деня за размисъл

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:18, 26.10.2024
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Зад граница са разкрити 719 секции в 57 страни, като най-много са в Турция - 168. Спокойно протече денят за размисъл в Истанбул.

От южната ни съседка предават нашите специални пратеници- Милена Кирова и операторът Станислав Ангелов.

В квартал Авджълар, в който има голяма общност от изселници от България, засега няма открити нередности. В консулството ни обаче са получени сигнали за подготовка за агитация в изборния ден в и около училищата, където ще се гласува. Затова и дипломатите ни ще следят изключително внимателно изборния процес.

За разлика от предишните избори, когато се натъкнахме на големи агитационни плакати, сега - пет месеца по-късно само тук-там има по някой малък плакат на една от коалициите, участници в изборите. А на места - тези плакати са скъсани.

Изморени и раздвоени в избора си- така изглеждат хората в Истанбул.

"И вече се измориха повечето хора, не искат да гласуват. Също така с напрежението, което става в България и тука хората са много развълнувани. И има гласуващи за всички... за много партии, не както преди - само за една партия. Всеки си правеше своята агитация. Никой с никого нямаше дрязги или нещо подобно", коментира Хюиля Алтън.

Откакто има право да гласува, Беркант не е пропускал избори, той не е от изморените.

"Може и да не ни харесват хората, за които гласуваме, но трябва да се гласува. Нас ни мъчи една мисъл, когато хората, които живеят в България мислят за тези хора, които не живеят в България, като за чужди. Никога човек не може да си забрави родината. И нашите деца също така ги учим - че сме част от българския народ", сподели Беркант Юзкюр.

Като огледало - политиката от България се пренася на места в изселническите организации и в Турция, казва консулът ни в Истанбул.

"По-активната, на места ожесточена борба по региони в България се пренася и на територията на Република Турция, което е логично - нормално. За нас е важно да се спазват правилата. Ще следим, разбира се, да няма предизборна агитация както в днешния ден, така и най-вече в изборния ден, защото имаше някои сигнали за подготвена подобна. Хора, които да агитират на някои места по секциите", посочи Васил Вълчев - генерален консул на Република България в Истанбул.

А за разлика от предишните избори - този път големи плакати в центъра на Авджълар нямаше. Само няколко малки и няколко скъсани.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карен Хачанов срещу Джак Дрейпър на финала на тенис турнира във Виена
Карен Хачанов срещу Джак Дрейпър на финала на тенис турнира във Виена
Двама загинаха при челна катастрофа в Плевенско
Двама загинаха при челна катастрофа в Плевенско